Με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της πέρασε και αυτό το Σαββατοκύριακο.Το αποτέλεσμα είναι ότι και πάλι δεν υπήρξε συμφωνία και δεν εκταμιεύτηκαν χρήματα. Πρόσωπο που μετέχει στη διαπραγμάτευση αναφέρει στο Bloomberg πως η βασική διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού, τη στιγμή που ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη στις 5 Ιουνίου με την πρώτη δόση προς το ΔΝΤ.

Ένας άλλος αξιωματούχος αναφέρει ότι καθ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι πιστωτές συζητούσαν τη συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και θα διαρρήξει το αδιέξοδο που έχει αρθεί αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη, μπορεί το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde να ήταν γραμμένο σε οξείς τόνους και οι τεχνικές συνομιλίες να μην αποδίδουν καρπούς, ωστόσο η συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Μέρκελ και τον Ολάντ χαρακτηρίζεται από το Βερολίνο και το Παρίσι ως «εποικοδομητική». Να σημειωθεί πως σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα) θα υπάρξει και συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στο Βερολίνο, κάτι που σημαίνει πως το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος.

Σημεία εμπλοκής

Γράφει για τις συνομιλίες το Bloomberg: «Με τις συνομιλίες να βρίσκονται ήδη στον πέμπτο μήνα τους, οι πιστωτές αναζητούν συγκεκριμένες δράσεις σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, η αγορά εργασίας και ο φόρος επί των πωλήσεων. Ο Τσίπρας, όπως έγραψε και στο άρθρο του, δεν θα δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, είναι η επιμονή των πιστωτών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αποκαλύπτει Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος».

Η μπάλα στην Αθήνα

Το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο, επισήμως, αυτή τη φορά ήρθε διά στόματος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, που είπε σε συνέντευξη στο ARD TV ότι η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο μήνυμα που στέλνεται από το παρασκήνιο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των πιστωτών εργάστηκαν πυρετωδώς για να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ελλάδας. Η κοινή θέση τους θα κοινοποιηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον Τσίπρα.

Παράλληλα, η Μέρκελ αναμένεται να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο θέμα και να εμπλακεί στις συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία. Πρόσωπο που γνωρίζει τα θέματα από πολύ κοντά, αναφέρει στο αμερικανικό δίκτυο ότι η Μέρκελ θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Κατά τον εν λόγω αξιωματούχο, η συμφωνία θα παραδοθεί στους ηγέτες και θα πρέπει να γίνει δεκτή και από τους τρεις θεσμούς.

Facebook Comments