Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να περιμένει ένα θαύμα -ή να ελπίζει πως θα συμβεί- και να βγει αυτή τη στιγμή από το ευρώ, αφού πρώτα κηρύξει χρεοκοπία. Αυτή είναι η πρόταση της Telegraph για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

Παρότι αναγνωρίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες από μία τέτοια κίνηση θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες, αφού θα βυθίσουν τη χώρα ξανά στην ύφεση, ο αρθρογράφος Allister Heath πιστεύει ότι το Grexit είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η χώρα να μπει στον μακρύ δρόμο της ανάκαμψης.

Αν και το ιδανικό σενάριο θα ήταν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα, εάν η μεσογειακή χώρα επιλέξει να παρατείνει την αγωνία της θα πρέπει τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης να την αναγκάσουν να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει τους λόγους που καθιστούν μία τέτοια κίνηση αναγκαία.

Τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά μεγάλο για να αποπληρωθεί, ο Heath κάνει ειδική αναφορά στη στάση των Ελλήνων ψηφοφόρων που ναι μεν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες της για τη φορολογία, τις δαπάνες και τις αγορές».

Αυτή η στάση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, διαιωνίζει την λανθασμένη αντίληψη ότι «μπορεί κάποιος να τρώει και να πίνει τσάμπα»: Ωστόσο, υπογραμμίζει, καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται την γενναιοδωρία άλλων.

Όπως εξηγεί ο Heath, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ.

Ωστόσο, η σωστή κίνηση για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ θα ήταν να την αναγκάσουν σε επιστροφή στη δραχμή.

«Τόσο νομικά όσο και πρακτικά, αυτός ο δρόμος είναι περίπλοκος αλλά διαχειρίσιμος», προσθέτει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι με μηδενικό – ή έστω ελάχιστο – χρέος και ένα νέο νόμισμα, η Ελλάδα θα είχε τουλάχιστον μία ελπίδα να ξεφύγει από τα λάθη του παρελθόντος.
«Τότε, εν καιρώ, ίσως καταφέρει να εκλέξει μία κυβέρνηση με οικονομικές γνώσεις που θα είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει λογικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης», καταλήγει ο αρθρογράφος.
 

Facebook Comments