Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1 τρισ. ευρώ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, και ίσως καλέσει την Ελλάδα να δεχθεί μια νέα συμφωνία από τους πιστωτές της για να αποκτήσει πρόσβαση σε νέα βοήθεια.

Όπως αναφέρει το Reuters, στην ίσως λιγότερο συναρπαστική συνεδρίαση εδώ και μήνες, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, να μιλήσει για την ποσοτική χαλάρωση και να συζητήσει ελάχιστα για την Ελλάδα, αφήνοντας τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Το Reuters επισημαίνει πως αν και ο Μάριο Ντράγκι δεν θα είναι πρόθυμος να συζητήσει για την Ελλάδα, ίσως το βρει δύσκολο να το αποφύγει την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας χάραξαν τις γραμμές μιας συμφωνίας σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις συνομιλίες και να απελευθερωθεί η βοήθεια προτού η χώρα ξεμείνει από ρευστό.

Η Ελλάδα έχει στείλει μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης στους διεθνείς πιστωτές της, καλώντας τους να είναι ρεαλιστές και να την αποδεχθούν, αλλά οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν πως το ελληνικό κείμενο ήταν ανεπαρκές και όχι επισήμως στο τραπέζι.

Η Ελλάδα θα ξεμείνει από λεφτά αυτό τον μήνα χωρίς μια συμφωνία και αν και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλότερος από ό,τι στη διάρκεια των προηγουμένων διασώσεων, το project του ευρώ είναι ακόμη σε κίνδυνο.

 

Facebook Comments