Στο 10,7% διαμορφώνεται σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, όταν προ εβδομάδος ήταν στο 12%. Οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών οδήγησαν σε επιλεκτικές αγορές ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή που το κόστος δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης εκτινασσόταν στο υψηλότερο επίπεδο του 2015.

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως η αγορά ομολόγων πρέπει να συνηθίσει την μεγαλύτερη μεταβλητότητα οδήγησε τη απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς έως το 0,89%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Τρίτη και Τετάρτη η απόδοση του γερμανικού τίτλου αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν σταδιακά τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και σταματούν να τα βλέπουν ως «επενδυτικό καταφύγιο», κάτι στο οποίο έχει συμβάλει και η άποψη ότι επίκειται μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Ωστόσο, η αναφορά του κ. Ντράγκι ότι η αγορά ομολόγων πρέπει να συνηθίσει «τις περιόδους υψηλής μεταβλητότητας», μπορεί να σημαίνει ότι η αγορά θα πρέπει να είναι έτοιμη και για μια μη θετική έκβαση στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Πιέσεις στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ άσκησε βεβαίως και η ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό (0,3%). Ο υψηλότερος πληθωρισμός φέρνει μεσοπρόθεσμα υψηλότερα επιτόκια, κάτι που δεν είναι καλή είδηση για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το χρέος υψηλών αποδόσεων, όπως το ελληνικό, το οποίο συναλλάσσεται με πολύ υψηλότερα spreads σε σχέση με τα ομόλογα αναφοράς, συνεχίζει να σημειώνει καλές επιδόσεις.

  

Facebook Comments