Ενα δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου υποσχέθηκε να επενδύσει ο σουηδικός όμιλος επίπλων Ikea μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο κολοσσός στον χώρο του σχεδιασμού και της παραγωγής του συναρμολογούμενου επίπλου ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει 500 εκατ. ευρώ στην αιολική ενέργεια και 100 εκατ. ευρώ στην ηλιακή ενέργεια στο διάστημα της επόμενης πενταετίας.

Παράλληλα, το ίδρυμα του φιλανθρωπικού ομίλου Ikea Foundation θα τοποθετήσει ακόμη 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ανθρώπων σε περιοχές όπου έχουν υποστεί επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Οι αποφάσεις της διοίκησης συμπίπτουν με συνάντηση αξιωματούχων από 200 χώρες στη Βόννη της Γερμανίας με στόχο να καταλήξουν στο προσχέδιο συμφωνίας για το περιβάλλον, που πρόκειται να οριστικοποιηθεί σε συνάντηση του ΟΗΕ στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. «Εάν κάθε επιχείρηση ή οργάνωση έκανε ό,τι έπρεπε, τότε θα είχαμε ηλεκτρισμό μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020», δήλωσε ο Στιβ Χάουαρντ, επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας της Ιkea.

Ενα από τα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή είναι η διστακτικότητα ορισμένων από τα πλούσια κράτη του κόσμου να βοηθήσουν οικονομικά τα πιο φτωχά προκειμένου να ικανοποιήσουν νέες και ασφαλέστερες προδιαγραφές για το περιβάλλον.

O όμιλος Ikea δεν είναι ο μοναδικός που κάνει δυναμική στροφή για την προστασία του περιβάλλοντος. Τον περασμένο μήνα, ο ασφαλιστικός όμιλος Αxa ανακοίνωσε πως θα εγκαταλείψει επενδύσεις στον τομέα του χάλυβα και θα τριπλασιάσει τις «πράσινες» επενδύσεις στα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Οι προαναφερόμενες επενδύσεις του ενός δισ. ευρώ της Ikea για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αρκετά αξιοσημείωτες σε σχέση με την Αxa, σχολιάζει ο όμιλος Ikea. Αναλυτικότερα, τα έσοδα της Ikea διαμορφώθηκαν στα 28,7 δισ. ευρώ το 2014, αντικατοπτρίζοντας το ένα τρίτο των πωλήσεων της Αxa. Aπό το 2009, η Ikea έχει ήδη επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται η εγκατάσταση 700.000 πάνελ ηλιακής ενέργειας σε κτίρια του ομίλου και η δημιουργίας μιας φάρμας αιολικής ενέργειας στο Ιλινόις και μιας άλλης στο Τέξας. Ο κ. Χάουαρντ τόνισε πως τουλάχιστον 20 μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, επενδύουν όλο και περισσότερο στο περιβάλλον.

Facebook Comments