Σκληρή γραμμή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να υιοθετεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αρνούμενος να επικοινωνήσει μαζί του έως ότου η ελληνική κυβέρνηση στείλει τις αντιπροτάσεις της στο κοινό σχέδιο που του παρουσίασαν οι δανειστές την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει σε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς η Αθήνα δεν έχει στείλει τις θέσεις της στους θεσμούς, παρά την σχετική υπόσχεση που έδωσε ο κ. Τσίπρας κατά τις κρίσιμες επαφές που τελείωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο διεθνές πρακτορείο τόνισε πως εφόσον δεν έχουν υπάρχει νέες εξελίξεις, δεν υπήρχε τίποτα να συζητηθεί μεταξύ των δυο ανδρών.

Την ίδια στιγμή, οι «Financial Times» μεταδίδουν πως ο κ. Γιούνκερ δεν απέρριψε απλώς τηλεφώνημα, αλλά πρόταση του κ. Τσίπρα για συνάντηση.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στους FT πως ο κ. Γιούνκερ είναι ενοχλημένος από τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τις ομιλίες του στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, όταν χαρακτήρισε «παράλογες» τις αξιώσεις των πιστωτών, αποδίδοντας την όλη πρόταση σε «φθηνό» κόλπο των εταίρων.

«Εάν [ο κ. Τσίπρας] δεν ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα ζητήματα, δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση», δήλωσε η πηγή, η οποία ανήκει σε αποστολή χώρας που θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του G7 την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Βαυαρία.

Ο κ. Γιούνκερ θα λάβει μέρος στη σύνοδο, όπου οι εταίροι αναμένεται να συζητήσουν ατύπως το ελληνικό ζήτημα.

Την ενόχληση των Βρυξελλών για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή φανέρωσε και η πηγή του Reuters, σχολιάζοντας δηκτικά: «Ξέρουμε πως αυτό ήταν εν μέρει θέατρο, όμως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».

Ο πρωθυπουργός ήταν αρχικά προγραμματισμένο να επιστρέψει για νέο γύρο συζητήσεων στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, όμως η επίσκεψή του ακυρώθηκε λόγω της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση.

Facebook Comments