Είστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της παίζουν το παιχνίδι της γάτας με τον ποντίκι; Καλό είναι να το συνηθίσετε. Πρόκειται για μια διαρκώς ανακαλούμενη μάχη μετά από πέντε μήνες πόλεμο χαρακωμάτων.

Το Bloomberg αναφέρει πως η πολιορκούμενη χώρα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης (κοντά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ) – άποψη με την οποία συντάσσονται οι αναλυτές της Nomura, Λευτέρης Φαρμάκης και Δημήτρης Δρακόπουλος. Ο Τσίπρας απαντάει πως αν είναι να υπάρξει νέα ενίσχυση θα γίνει με τους δικούς του όρους και όχι των προηγούμενων κυβερνήσεων που έριξαν τα βάθη στους φορολογούμενους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Κάθε εύλογη συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, είναι απίθανο να κάνει αρκετά και είναι απίθανο να είναι και το τέλος του ζητήματος», αναφέρει εν είδει χρησμού ο Σάιμον Τίλφορντ , αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, με έδρα το Λονδίνο. «Αυτό το έργο θα παίξει ξανά και ξανά», συμπληρώνει.

Το τελευταίο επεισόδιο στο πενταετές έπος έχει επικεντρωθεί στην αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Το επίμαχο ποσό ισοδυναμεί περίπου με τις αποπληρωμές ομολόγων που η Ελλάδα πρέπει να κάνει προς την ΕΚΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εδώ είναι το πρόβλημα για την πολιτικούς ιθύνοντες που αγωνίζονται να αποφευχθεί τη χρεοκοπία. Ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να φτάσει έως τον Αύγουστο, μέσα στο 2016 θα έχει χρηματοδοτικό έλλειμμα που θα φτάσει στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η οικονομία της πέρασε ξανά στη φάση της ύφεσης και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται.

Τεταμένη ανταλλαγή

Κατά το Bloomberg, o Τσίπρας αντιμετώπισε στην G7 ένα ενιαίο μέτωπο, καθώς ακόμη και ο Ομπάμα έδειξε ανήσυχος για το αδιέξοδο, ενώ υπήρξε και μια λεκτική διαμάχη την οποία ξεκίνησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης θα δώσουν στον Τσίπρα την ευκαιρία να πιέσει για τις βασικές του απαιτήσεις που είναι η ελάφρυνση του χρέους και πιο γενναιόδωρες συντάξεις – άλλωστε, χάρη σε αυτές τις δεσμεύσεις ανήλθε στην εξουσία. Την ίδια στιγμή, όμως, νιώθει την πίεση από το αριστερό άκρο του κόμματός του που του ζητάει να μην κάνει καμία παραχώρηση και αν τελικά αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, στην πλευρά των δανειστών, το ΔΝΤ κάνει λόγο για μη βιώσιμο χρέος και η ΕΕ ζητάει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Τι θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια

Το άρθρο αναφέρει πως μια συμφωνία αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, ενώ μένει να διαφανεί ο ρόλος που θα έχει (ή δεν θα έχει) το ΔΝΤ.

Συνήθως, το Ταμείο απαιτεί από τις χώρες που δανείζει να έχουν αρκετή χρηματοδότηση για να περάσουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Επίσης, το προσωπικό του ΔΝΤ αναλύει εάν το χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτήσει έναν αξιόπιστο στόχο ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ενισχυθεί από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις συντάξεις.

Κατά τον Αριστείδη Χατζή, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας: «Η εξάρτησή μας από τους πιστωτές θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια – στην καλύτερη περίπτωση. Η Ελλάδα θα χρειαστεί φτηνά δάνεια για τα επόμενα δύο χρόνια». 

Facebook Comments