Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απομόνωση. Μετά το πρωθυπουργικό φιάσκο – κατά τα άλλα εσωκομματικός θρίαμβος αλλά ποιός ασχολείται –  την Παρασκευή στην Βουλή όπου ο πρωθυπουργός σε ένα απολύτως συναινετικό κλίμα «κατάφερε» να χαλάσει τις σχέσεις του με την μοναδική ελπίδα της Ελλάδας, τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, πλέον η κυβέρνηση «παρακαλάει» για ένα ραντεβού συμφιλίωσης με τον τροικανό Ντέκλαν Κοστέλο.
 
Η κυβερνητική πλάνη ότι στο εσωτερικό μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε, όταν στις Βρυξέλλες έχουμε συμφωνήσει με ότι μας παρουσιάζουν, έπιασε «ταβάνι» την περασμένη Παρασκευή. Την στιγμή που την συνεδρίαση της Βουλής μετέδιδε με απευθείας μετάφραση στα Αγγλικά το BBC World, υπηρεσίες των τριών θεσμών και πρεσβείες είχαν στηθεί για να δουν πως θα παρουσίαζε ο πρωθυπουργός την συμφωνία στους βουλευτές, αυτός επέλεξε να κλείσει το μάτι στους λαικιστές βουλευτές του, ώστα να αποφύγει κινήσεις αμφισβητησής του που ετοίμαζε η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση.
 
Οι πλάνες του Αλέξη Τσίπρα και η αρνησή του να απογαλακτιστεί από το παρεάκι της Κουμουνδούρου (μπορεί να το διατηρήσει εκτός πολιτικής), τείνουν να λάβουν  διαστάσεις ανευθυνότητας.
 
Οι «χάρες» Γιουνκέρ τελείωσαν την περασμένη Πέμπτη. Πλέον ο πρωθυπουργός όπως τα κατάφερε απλά θα προχωρήσει, όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με 4 μέρες καθυστέρηση,  σε copy/paste των προτάσεων των δανειστών (χωρίς ΕΚΑΣ και υψηλό ΦΠΑ στην ενέργεια) στην αποκαλούμενη «ελληνική» πρόταση και κάπως έτσι θα κλείσει αυτή την εβδομάδα η πρώτη φάση της «περήφανης διαπραγμάτευσης». Άλλωστε θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα.
 
Όσο για την επίσκεψη Βαρουφάκη σε Σόιμπλε, περισσότερο με μέρος του συναρπαστικού πρώτου τόμου του νεου βιβλίου του Γιάνη μοιάζει, παρά με συζήτηση επί της ουσίας…

Facebook Comments