Ο Ζόζεφ Άκερμαν χρησιμοποίησε την επιρροή του ως επικεφαλής της Deutsche Bank για να βοηθήσει τη διάσωση του ευρώ, διαπραγματευόμενος τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, αναφέρει το Bloomberg. Τώρα καλείται να επαναφέρει στη ζωή ένα θύμα της εν λόγω συμφωνίας.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις σχέσεις του Άκερμαν με τους Αμερικανούς και Ρώσους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και παραθέτει αναφορές για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελβετός τραπεζίτης στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ως πρόεδρος του Institute of International Finance (ΙΙF), που αντιπροσωπεύει πάνω από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είχε κεντρικό ρόλο το 2012 στο να πείσει τους επενδυτές να αναλάβουν ζημίες από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Ο Ακερμαν, ο οποίος άφησε την Deutsche Bank το 2012, έχει προταθεί για πρόεδρος της Τράπεζας της Κύπρου. Οι καταθέσεις της τράπεζας κατασχέθηκαν πέρυσι ως μέρος της διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να συνεδριάσουν στις 20 Νοεμβρίου στη Λευκωσία για να εγκρίνουν το διορισμό του Άκερμαν στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου.

O Ακερμαν έχει την υποστήριξη των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, όπως ο Viktor Vekselberg, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, και ο Wilbur Ross, αμερικανός δισεκατομμυριούχος ο οποίος έβγαλε χρήματα επενδύοντας στην Bank of Ireland και βλέπει επενδυτική ευκαιρία στην κυπριακή τράπεζα.

«Φτιάξαμε μια πολύ μικρή λίστα ονομάτων, και το πιο επιφανές στη λίστα ήταν του Ακερμαν» δήλωσε ο Ross. «Διαθέτει έναν τεράστιο τηλεφωνικό κατάλογο. Μπορείτε να φανταστείτε ότι επί της ουσίας ξέρει τους πάντες στην Ευρώπη, του πάντες στην Ανατολική Ευρώπη και ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις ΗΠΑ και αλλού».

Ο Ross δήλωσε στο Bloomberg πως η Κύπρος, από την ίδια τη φύση της όπως ακριβώς ισχύει και για την Ιρλανδία, είναι και θα συνεχίσει να είναι μια πολύ διεθνοποιημένη οικονομία. «Για αυτό ήταν σημαντικό να έχουμε κάποιον σαν τον Ζοζεφ Άκερμαν».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Άκερμαν ως μια «πραγματική δέσμευση για χρηστή διακυβέρνηση». Eπίσης αποκάλυψε πως οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, η διαπραγμάτευση των οποίων έχει ανασταλεί από το Μάρτιο του 2013, θα ξεκινήσουν να διαπραγματευονται εκ νέου στο ελληνικό και το κυπριακό χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του 2014.

Facebook Comments