Περαιτέρω υποχώρησε κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο Sentix, με την κρίση στην Ελλάδα και την μικρή ενίσχυση του ευρώ να οδηγεί τους επενδυτές στο να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για την οικονομία.

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει ο Sentix υποχώρησε στις 17,1 μονάδες τον Ιούνιο από τις 19,6 μονάδες τον Μάιο. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 18,7 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

«Δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι το οικονομικό βαρόμετρο παρουσιάζει μια πιο θολή εικόνα δεδομένου ότι παραμένει άλυτο το θέμα του μέλλοντος της Ελλάδας, το κοινό νόμισμα ενισχύθηκε και πάλι, ενώ και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια επίσης αυξήθηκαν πρόσφατα», σχολίασε ο Σεμπάστιαν Βάνκε, αναλυτής στη Sentix.

Οι επιμέρους δείκτες έδειξαν ότι προσδοκίες των επενδυτών και η εικόνα που έχουν για την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινώθηκαν. Ο Βάνκε σημείωσε ότι ο βασικός δείκτης παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχή του έτους, υποδηλώνοντας μια «σταθερή ανάκαμψη» για την ευρωζώνη.

Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στην Γερμανία έδειξε ότι το κλίμα στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα καθώς οι προσδοκίες μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου σε δείγμα 926 επενδυτών. 

Facebook Comments