Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν και το ελληνικό δράμα συνεχίζεται, αφού δεν έχει επέλθει ακόμα μια συμφωνία μεταξύ της χώρας και των δανειστών της επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Business Insider.

Η πίεση έχει αυξηθεί από την αρχή ακόμα της εβδομάδας αφού φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις επισημαίνει ο αρθρογράφος του κειμένου.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch αναφέρουν σήμερα σε ανάλυσή τους με τίτλο “Brinkmanship in Greece: fasten your seatbelts” (Η μικροπολιτική στην Ελλάδα: Δέστε τις ζώνες σας), το οποίο φιλοξενεί το Business Insider, πως το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα παραμένει πάνω κάτω το ίδιο.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός αναλυτής Aθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών νομισμάτων της BofA Merrill Lynch στο Λονδίνο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει να τα εγκρίνουν κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου και τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου. Για να καλύψει όλες τις πληρωμές του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 10 δισ. ευρώ»

Ο κ. Βαμβακίδης πρόσθεσε επίσης ότι επειδή οι θετικές εξελίξεις πρέπει να αρχίσουν σύντομα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι 30 Ιουνίου «μπορούμε να δούμε αρνητικά σενάρια να εκτυλίσσονται ακόμη και πριν από τις 30 Ιουνίου».

Οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν επίσης μια πολιτική κρίση αναφέροντας:

«Κατά την άποψή μας, το γεγονός αυτό αντανακλά μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , ειδικά όσον αφορά τις αποδοχές της κυβέρνησης σχετικά με τα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές σε συντάξεις, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Πιστεύουμε ότι ο συμβιβασμός σχετικά με αυτά τα ακανθώδη ζητήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα κοστίσει ακριβά στο κόμμα. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτική κρίση που πιθανότατα να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων και να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.»

Facebook Comments