Όπως σημειώνει η UBS, ενώ τα μακροοικονομικά σενάρια των stress tests ήταν λιγότερο αυστηρά όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, της ανεργίας και του πληθωρισμού από ό, τι στην άσκηση του 2015, οι υποθέσεις για τη μείωση των τιμών των εμπορικών ακινήτων ήταν σημαντικά πιο αυστηρές

Στο αρνητικό σενάριο, η μείωση κεφαλαίων (capital depletion)  ανήλθε στο 8,56% για την Alpha Bank, στο 8,68% για την Eurobank, στο 9,56% για την Εθνική Τράπεζα και στο 8,95% για την Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την άσκηση με τον υψηλότερο δείκτη CET1 (9,69%) και η Τράπεζα Πειραιώς με τον χαμηλότερο (5,90%) στο δυσμενές σενάριο. Όπως προσθέτει η UBS, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στο σχέδιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης (όχι αύξηση κεφαλαίου), που αποτελείται κυρίως από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών καθώς και πωλήσεις NPEs.

Σύμφωνα με την UBS, η SREP θα είναι η επόμενη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες. Καθώς τα αποτελέσματα των stress tests είναι σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η πρώτη αντίδραση στο χρηματιστήριο ήταν “βουβή”. Ενώ η ελβετική τράπεζα χαιρετίζει την ολοκλήρωση της άσκησης και το γεγονός ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται να αντλήσει άμεσα κεφάλαια, υπογραμμίζει ότι η σημαντική μείωση των κεφαλαίων του κλάδου υποδηλώνει ότι η SREP θα αποτελέσει την επόμενη πρόκληση.

Επίσης, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ ευαίσθητες στις μακροοικονομικές και λειτουργικές συνθήκες καθώς και την ανάγκη για την επιτυχή ολοκλήρωση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Επιπλέον, μια άντληση κεφαλαίων στα επόμενα τρίμηνα ή χρόνια για ορισμένες τράπεζες είναι πιο πιθανότερη πλέον λόγω της διάβρωσης του κεφαλαίου στο βασικό σενάριο και της σημαντικής μείωσης κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments