Oι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανακοίνωσαν διακανονισμούς-πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες έτσι ώστε να επιλυθούν οι κατηγορίες για απόπειρα χειραγώγησης νομισμάτων σε βασικές αγορές συναλλάγματος.

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο (FCA) επέβαλαν συνολικά πρόστιμα ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Citibank, την HSBC, την JPMorgan Chase Bank, την Royal Bank of Scotland και την UBS.

Συγκεκριμένα, η Citibank πρέπει να πληρώσει 358 εκατ. δολάρια, η HSBC 343 εκατ., η JP Morgan Chase 352 εκατ., η Royal Bank of Scotland 344 εκατ. και η UBS 661 εκατ. δολάρια

Η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 134 εκατ. ελβετικών φράγκων στην UBS και την διέταξε να περιορσίσει τα μπόνους στους traders της αγοράς συναλλάγματος και της αγοράς πολύτιμων μετάλλων καθώς και να αυτοματοποιήσει τουλάχιστον το 95% του συστήματος συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC) διέταξε τις ίδιες τράπεζες να πληρώσουν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα.

Ο επίσημος διακανονισμός αφορά την «απόπειρα χειραγώγησης, καθώς και για την υποβοήθηση άλλων τραπεζών για χειραγώγηση, των διεθνών συναλλαγματικών ισοτιμιών προς όφελος των θέσεων ορισμένων traders», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Facebook Comments