WSJ: Παράταση του προγράμματος ως το Μάρτιο πρότειναν οι Εταίροι
WSJ: Παράταση του προγράμματος ως το Μάρτιο πρότειναν οι Εταίροι
WSJ: Παράταση του προγράμματος ως το Μάρτιο πρότειναν οι Εταίροι
Στόχος της 9μηνης παράτασης του προγράμματος θα είναι η αντιμετώπιση του κινδύνου πτώχευσης της χώρας μας λόγω μη εξυπηρέτησης του χρέους. Οι Ευρωπαίοι θα διασφαλίσουν τη ρευστότητα των δημόσιων ταμείων με την αποδέσμευση των 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που αρχικά αποτελούσαν απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για της κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Ένα μέρος των χρημάτων φαίνεται πως θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών.
Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα θα εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και αυξήσεις φόρων.
Η πρόταση, σύμφωνα πάντα με την WSJ, παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατά την κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την προηγούμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόταση ως «απαράδεκτη». Δεν είναι σαφές αν οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι εταίροι περιλαμβάνονται στο συνολικό σχέδιο που απέρριψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ή αν πρόκειται για μια εναλλακτική, ενδιάμεση συμφωνία.
Η πρόταση των εταίρων πάντως φέρεται να έχει σχετικά μικρό χρονικό ορίζοντα, με δεδομένο ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες συνεχίζονται. Ένας από τους αξιωματούχους προειδοποίησε ότι όσο η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση, το μέρος των 10,9 δισ. που θα πρέπει να διοχετευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξάνεται, και ανάλογα μειώνεται το ποσό που θα μπορεί να διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ένας ακόμα παράγοντας που φέρεται να αποτελεί εμπόδιο είναι το τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο, με μια από τις πηγές να επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στη σύναψη ενός τρίτου μνημονίου που θα κάλυπτε τν επόμενη περίοδο.
Με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τα κεφάλαια του ΤΧΣ έχουν μεταφερθεί στον μηχανισμό EFSF, ώστε να αποτραπεί η μονομερής χρησιμοποίησή τους για ανάγκες του ελληνικού κράτους.
Σημειώνεται πως στα τέλη Μαρτίου 2016 λήγει και το ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, συνεπώς η πρόταση των Ευρωπαίων θα καθιστούσε τα δυο προγράμματα πλήρως παράλληλα.
Facebook Comments