Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται πλέον η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή, που τον περασμένο Οκτώβριο εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, λίγο προτού δημοπρατηθεί από τον οίκο Μπόναμς στο Λονδίνο. Εκτοτε, το έργο φυλασσόταν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, περιμένοντας να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για τη μεταφορά του στην Αθήνα, την οποία τελικά χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Αττικής.

Χθες το μεσημέρι, ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, παρουσίασαν την κεφαλή, για την οποία ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά. Υψηλής τέχνης αντίγραφο της ερμαϊκής στήλης του γλύπτη Αλκαμένη, η οποία κοσμούσε τη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων της Ακρόπολης, χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ δεν είναι γνωστό πού κατασκευάστηκε ή υπό ποιες συνθήκες εξήχθη από τη χώρα.

«Αν και το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν καταγεγραμμένο στα μητρώα της, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση με τέτοια αδιάσειστα στοιχεία, ώστε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών να υποχρεωθεί να αποσύρει την κεφαλή του Ερμή από τη δημοπρασία», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης. Η Ελλάδα είναι «πρωτοπόρος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία, όχι μόνο του ελληνικού αλλά του παγκόσμιου πολιτισμού, και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι δε Ελληνες αρχαιολόγοι είναι αριστείς στον εντοπισμό των παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι η επιστροφή της κεφαλής στην Ελλάδα ήταν «το αποτέλεσμα της αποτελεσματικής συνεργασίας δύο φορέων του ελληνικού κράτους, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στις εξαγγελίες», ενώ προανήγγειλε «περισσότερες γέφυρες πολιτισμού μεταξύ κεντρικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών».

Facebook Comments