Πορτογαλία: Πληρώνει νωρίτερα το ΔΝΤ
Πορτογαλία: Πληρώνει νωρίτερα το ΔΝΤ
Πορτογαλία: Πληρώνει νωρίτερα το ΔΝΤ
Η Πορτογαλία συνεχίζει με την πρόωρη κάλυψη των δόσεων από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), διευρύνοντας το χάσμα με την Ελλάδα, που μετέθεσε την πληρωμή των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου για τις 30 του μηνός.
Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας, η οικονομία της οποίας βυθίστηκε στην άβυσσο προ επταετίας λόγω της κατάρρευσης των τριών ισχυρότερων τραπεζών της, αποφάσισε χθες τη σταδιακή απομάκρυνση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Από τη Λισσαβώνα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουί Αλμπουκέρκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται αυτόν τον μήνα να καλύψει ακόμη 2,2 δισ. ευρώ του δανείου προς το ΔΝΤ, αφού είχε ήδη καταβάλει 6,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Η Πορτογαλία ακολουθεί τα βήματα της Ιρλανδίας, η οποία αποτέλεσε την πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που ολοκλήρωσε το δανειοδοτικό πρόγραμμα και βγήκε στις αγορές ένα χρόνο πριν, προχωρώντας εν συνεχεία στην αποπληρωμή δόσεων προς το ΔΝΤ πρόωρα μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τους όρους του οικονομικού πακέτου για την Πορτογαλία, η Λισσαβώνα δανείστηκε 76,8 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Το δάνειο από το ΔΝΤ ανέρχεται στα 26,5 δισ. ευρώ με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,7% και διάρκεια αποπληρωμής 7,25 έτη. Είναι σαφές, στο μεταξύ, ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση στοχεύουν στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, κάτι που έχουν διαμηνύσει στην προεκλογική εκστρατεία τους ένα τετράμηνο πριν από τις εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, η Ισλανδία σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Για να αποφευχθεί μια μαζική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή φόρου «εξόδου» με συντελεστή 39%. Οι πιστωτές των τριών χρεοκοπημένων τραπεζών –Glitnir, Landsbanki, Kaupthing– αλλά και οι επενδυτές της Ισλανδίας κατέχουν περιουσιακά στοιχεία 1,2 τρισ. ισλανδικών κορωνών ή 8 δισ. ευρώ. Αντανακλούν, περίπου, το 15% του ΑΕΠ της χώρας και παραμένουν ακινητοποιημένα εντός συνόρων από το 2008. Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι μια θετική εξέλιξη για την Ισλανδία, η οποία δανείστηκε 2,15 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ το 2008.
Αβεβαιότητα λόγω Ελλάδας
Συνεχίστηκε η υποχώρηση του δείκτη επενδυτικού κλίματος Sentix της Ευρωζώνης και τον Ιούνιο, αντικατοπτρίζοντας το κλίμα αβεβαιότητας που έχει πυροδοτηθεί από την αδυναμία Ελλάδας και πιστωτών να πετύχουν μία συμφωνία. Οι επενδυτές φαίνονται απαισιόδοξοι ως προς την αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών και των προσδοκιών τους. Ο δείκτης Sentix υποχώρησε στις 17,1 μονάδες τον Ιούνιο, αφού είχε διολισθήσει στις 19,6 μον. τον Μάιο συγκριτικά με τις 20 μον. τον Απρίλιο. «Δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμία έκπληξη το κλίμα σύγχυσης που διαμορφώνεται από το οικονομικό βαρόμετρο, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη δοθεί λύση για το μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε χθες ο Σεμπάστιαν Ουάνκ, υψηλόβαθμος αναλυτής της εταιρείας αναλύσεων Sentix. Αν και ο ίδιος σχολίασε πως ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για όλη την Ευρωζώνη παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, ο επιμέρους δείκτης για τη Γερμανία υποχωρεί επί τρίτο συναπτό μήνα. Μάλιστα, οι προσδοκίες των επενδυτών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης έχουν εξασθενήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.
Facebook Comments