Το ελβετικό φράγκο φαίνεται ότι έχει την τιμητική του στις αγορές αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταφέρνει πάντα να βρίσκεται στην επικαιρότητα αλλά και στο ραντάρ των επενδυτών.

Φυσικά, κανένας δε μπορεί να ξεχάσει την 15η Ιανουαρίου όταν η SNB αποφάσισε να ξανασχεδιάσει το χάρτη των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποσύροντας το floor του 1,200 από την ισοτιμία EUR/CHF.

Με το φράγκο να «στέκεται» σχεδόν 15% υψηλότερα από εκείνη την ημέρα, τα προβλήματα για την ελβετική οικονομία παραμένουν πολλά. Προβλήματα όμως με τη διαχείριση της κατάστασης έχει και η ίδια η SNB καθώς βλέπει ότι λόγω της κρίσης του 2008, η Ελβετία εξακολουθεί να δέχεται απίστευτα κεφάλαια.

Φυσικά το θέμα μιας χώρας δεν είναι μόνο η «μη σταθμισμένη» ισοτιμία που βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες μας, αλλά η εμπορικά σταθμισμένη ισοτιμία, αφού αυτή διαμορφώνει την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας σε σχέση με μια άλλη. Η εμπορικά σταθμισμένη αξία του φράγκου παραμένει και αυτή σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και μόλις 4% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2011, όταν και η SNB αναγκάστηκε να εισάγει το floor.

Δυο από τους βασκότερους παράγοντες που ευνοούν την ενίσχυση του φράγκου είναι η ιδιαίτερα επίμονη αύξηση της μεταβλητότητας και της διάθεσης αποστροφής στον κίνδυνο αλλά και οι υψηλότερες επιτοκιακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ιστορική κανονικότητα του φράγκου. Ο πρώτος παράγοντας θα πάψει να υφίσταται όταν η Ευρωζώνη ξεπεράσει το σκόπελο της ύφεσης, η Ελλάδα μείνει οριστικά εντός της Ευρωζώνης και οι γεωπολιτικές εντάσεις εξομαλυνθούν. Ο δεύτερος παράγοντας θα ομαλοποιηθεί όταν οι κεντρικές τράπεζες αποσυρθούν από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα μπορούσε να πλήξει το φράγκο είναι η επιδείνωση της ελβετικής οικονομίας, την οποία το ίδιο το υψηλό νόμισμα θα έχει προκαλέσει καθώς ήδη οι ελβετικές επιχειρήσεις έχουν γίνει πολύ λιγότερο ανταγωνιστικές.

Πόσο ακριβό όμως είναι το φράγκο σε σχέση με τον ιστορικό του μέσο όρο έναντι των βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων; Που υπάρχουν ευκαιρίες;

 

Facebook Comments