Καμία διάθεση εκσυγχρονισμού δεν έχει η ελληνική κοινωνία, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο καθηγητής Οικονομικών του παν/μίου Μποκόνι, Φραντσέσκο Τζιαβάτσι.

Καλό θα ήταν η Ευρωζώνη να αφήσει τους Έλληνες να ζήσουν στη φτώχεια, καθώς αυτό φαίνεται ότι επιθυμούν, λέει χαρακτηριστικά.

Ο Τζιαβάτσι τονίζει ότι η Ευρωζώνη κακώς ασχολείται με την Ελλάδα την τελευταία 5ετία – μία χώρα η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 1,8% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ –, ενώ θα έπρεπε να ασχολείται με θέματα όπως η απασχόληση, η μετανάστευση ή οι προκλήσεις της Ρωσίας του Β. Πούτιν.

Προσθέτει ακόμη ότι έχει καταστεί φανερό πως οι Έλληνες δεν επιθυμούν να υπάρξει καμία αλλαγή και δεν ανησυχούν καθόλου για την οικονομία τους που καταστρέφεται.

Παράλληλα, η Ευρώπη κάνει και αυτή λάθος. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, γιατί έχει δώσει στην Ελλάδα – από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη έως και σήμερα – το ποσό των 400 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,7 φορές περισσότερο από την αξία του ΑΕΠ της χώρας το 2013. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ποτέ δεν θα αποπληρωθούν.

Ως αποτέλεσμα, «αφού οι Έλληνες δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν, θα πρέπει να το αποδεχθούμε. Ψήφισαν υπέρ μίας κυβέρνησης, η οποία παραμένει δημοφιλής. Αυτή η δημοφιλία αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός θέλει η χώρα του να παραμείνει μία χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το μισό σε σύγκριση με αυτό της Ιρλανδίας και μικρότερο από αυτό της Σλοβενίας. Σε λίγα χρόνια θα το ξεπεράσει και η Χιλή», υποστηρίζει ο κ. Τζιαβάτσι.

Τέλος, καταλήγει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, από τη στιγμή που η ίδια δεν επιθυμεί να το πράξει, ενώ αναφέρει ότι μία έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε και τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Facebook Comments