Ο καλύτερα αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών του δείκτη FTSE-100 είναι ο Μάρτιν Σόρελ της βρετανικής WPP. Θα λάβει φέτος ετήσια αποζημίωση 43 εκατ. στερλίνες (58,6 εκατ. ευρώ). Ομάδα μετόχων είχε κινητοποιηθεί, διαμαρτυρόμενη για το υπέρογκο της αμοιβής. Ωστόσο, το ποσοστό ήταν μόνο 22% εν συγκρίσει με το 28% στη γενική συνέλευση του 2014.

Συν τοις άλλοις, το πακέτο των αποδοχών του Μάρτιν Σόρελ έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για μία τριετία. Παρά ταύτα, αυτό δεν αποτρέπει τους μετόχους να δείχνουν εμπράκτως τη δυσαρέσκειά τους για ό,τι θεωρούν υπερβολική αποζημίωση. «Δεν μπορεί να υπάρξει λογική βάση για αμοιβή τέτοιας κλίμακας», επισημαίνει ο Λουκ Χίλντγιαρντ, αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού ιδρύματος High Ρay Centre. «Δεν υπάρχει καμία αίσθηση δικαίου, εάν σκεφθούμε πως ο κ. Σόρελ λαμβάνει χίλιες φορές και πλέον τον μισθό ενός μέσου υπαλλήλου του».

Ο διευθύνων σύμβουλος διοικεί τη WPP τα τελευταία 30 χρόνια. Την ανέδειξε στη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία του κόσμου, εξαγοράζοντας άλλες διαφημιστικές, όπως οι Ogilvy & Mather και Young & Rubicam. Ο Μάρτιν Σόρελ κερδίζει το διπλάσιο ποσό από τον αμέσως επόμενο του FTSE-100, τον Μπεν βαν Μπέουρντεν της Shell, αλλά και πολύ περισσότερα από τους συναδέλφους του στον ίδιο κλάδο.

Facebook Comments