Για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης – που κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου – θα πιέσει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, που έρχεται λίγες ώρες αφότου η Ελλάδα ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους την επέκταση του προγράμματος στήριξης κατά 9 μήνες.

Σύμφωνα με τη «Bild», η γερμανική πρόταση θα προβλέπει την αποδέσμευση των 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και ορισμένων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προϋπόθεση για την έγκριση της παράτασης, συνεχίζει η «Bild», θα είναι η εφαρμογή ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται ποιες θα είναι αυτές.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό ζήτημα φαίνεται πως να διαιρεί έντονα την γερμανική κυβέρνηση, και ειδικά τον κεντροδεξιό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), όπου ένας πόλος φέρεται να σχηματίζεται γύρω από την Άνγκελα Μέρκελ και ο άλλος γύρω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η καγκελάριος είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδος και για αυτό το λόγο βρίσκεται πιο κοντά στον Σοσιαλδημοκράτη (SPD) αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παρά στον ασυμβίβαστο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε πως σημαντικό μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU είναι έτοιμο να στηρίξει την πιο αυστηρή θέση του κ. Σόιμπλε σε περίπτωση που η κ. Μέρκελ φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια συμφωνία που θα θεωρηθεί ελαστική για την Ελλάδα.

«Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη προτεραιότητα. Βιάζεται και κάνει συμβιβασμούς. Η Μέρκελ παίρνει πάνω της το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες και αφήνει έξω τον ασυμβίβαστο Σόιμπλε» τονίζει από την πλευρά της γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Εκπρόσωποι τόσο της καγκελαρίας όσο και του υπουργείου Οικονομικών έχουν επανειλημμένα διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί χάσματος μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

Σημειώνεται πως την πρόταση των δανειστών για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, έως τον Μάρτιο του 2016, αποκάλυψε πρώτη στις αρχές της εβδομάδας η «Wall Street Journal».

Facebook Comments