Ντομπρόβσκις: Πιθανή μια συμφωνία πριν από τις 18 Ιουνίου
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να διευκολύνει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της προχώρησε η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρό της Βάλντις
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να διευκολύνει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της προχώρησε η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρό της Βάλντις
Τι αναφέρει σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα «El Economista».
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να διευκολύνει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της προχώρησε η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρό της Βάλντις Ντομπρόβσκις να σημειώνει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Economista», ότι οι διεθνείς πιστωτές θα ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα της Αθήνας έναντι των περικοπών στις συντάξεις.
Παράλληλα, τονίζει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ενώ υπογραμμίζει ότι μια διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι πάνω στο τραπέζι.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει, ύστερα από σχετική ερώτηση, είναι πιθανό να υπάρξει μια συμφωνία πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «απαιτείται πολιτική θέληση και κυρίως από την ελληνική πλευρά».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το συνταξιοδοτικό και την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ανέφερε ότι «καταρχάς είναι απαραίτητο να φθάσουμε σε μια συμφωνία σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια» και συμπλήρωσε ότι «η πρόταση των θεσμών αποτελεί μια πολύ καλή βάση γι αυτό».
Τότε, σημειώνει, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ποια μέτρα είναι απαραίτητα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.
«Το Eurogroup υπογράμμισε στις 20 Φεβρουαρίου ότι είναι πιθανή μια κάποια ευελιξία.
»Αν στους Έλληνες δεν αρέσουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με άλλα, τα οποία θα έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
»Γνωρίζουμε τις ανησυχίες τους, όμως οι Έλληνες είναι εκείνοι που πρέπει να προτείνουν εναλλακτικές», σημείωσε.
Κληθείς να απαντήσει αν σε αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιληφθούν και οι προσαρμογές στις συντάξεις, αλλά και αν το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποχωρήσει, ο Vladis Dombrovskis σημείωσε ότι η Κομισιόν συντονίζει το έργο της με άλλους θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει, υπάρχει μια κοινή αντίληψη σχετικά με την πιθανότητα αντικατάστασης ορισμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων.
Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχει δουλειά να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτή τη στιγμή, όμως, υπογραμμίζει, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σαφείς και αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις, αν υπάρχουν, από την ελληνική πλευρά.
Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι πρέπει το ιδιαίτερα υψηλό ελληνικό χρέος να ακολουθήσει μια πτωτική πορεία και προσθέτει ότι «δυστυχώς, η πρόσφατη χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική επιβράδυνση έχουν περιπλέξει αυτόν τον στόχο».
Σχετικά με μια αναδιάρθρωση του χρέους, σημείωσε ότι χαρακτηριστικά ότι «μια διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι.»
Facebook Comments