«Δύσκολες αποφάσεις» ζητά τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους Ευρωπαίους με άρθρο του ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ, τη στιγμή του δραματικού αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων στης Βρυξέλλες.

Στο άρθρο του ο κ. Μπλανσάρντ μιλά ακόμη για το ΦΠΑ, τις συντάξεις και τους στόχους των πρωτογενών πλεονοσμάτων επιχειρώντας να εξηγήσει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις συζητήσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο άρθρο ο κ. Μπλανσάρντ υπογραμμίζει ότι λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα το Ταμείο συμφώνησε στο χαμήλωμα του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3% σε 1% για το 2015. Ο ίδιος σημειώνει ότι μικρότερο πλεόνασμα σημαίνει μεν λιγότερη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά από την άλλη προκαλεί την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης εκ μέρους των πιστωτών.

«Όπως υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Μπλανσάρντ, «υπάρχει και όριο στο πόση χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους θέλουν και ρεαλιστικά μπορούν να παρέχουν οι πιστωτές, δεδομένου ότι έχουν να λάβουν υπόψη τους και τους δικούς τους φορολογουμένους».

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις ο κ. Μπλανσάρντ υπογραμμίζει ότι παρότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχει γίνει σαφές ότι δεν είναι επιθυμητές από τους Έλληνες πολίτες, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις τις οποίες το Ταμείο θεωρεί αναγκαίες για να επανέλθει η Ελλάδα σε μία σταθερή ανάπτυξη αλλά και για να μην αυξηθεί, όπως υπογραμμίζει, το χρέος της.

«Όσο πιο αργά γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα υποχρεωθούν να παράσχουν οι πιστωτές και υπάρχει ένα όριο σε αυτά που μπορούν να κάνουν», γράφει.

Στην πρόταση του Ταμείου για χαμηλότερα πλεονάσματα, σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρντ, συνυπολογίστηκαν όλα τα παραπάνω, αλλά απατούνται, όπως γράφει, μέτρα που πραγματικά θα πετύχουν αυτούς τους στόχους. Για τον ίδιον αυτό περιλαμβάνει, όπως σημειώνει, το ΦΠΑ και τις συντάξεις. Στη συλλογιστική του Ταμείου, σημειώνει ο κ. Μπλανσάρντ, μετράει το γεγονός ότι οι συντάξεις αποτελούν το 75% των κρατικών εξόδων, που αναλογεί στο 16% του ΑΕΠ, ενώ η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό υπολογισμό είναι ένα επιπλέον 10% του ΑΕΠ. Το Ταμείο, γράφει ο κ. Μπλανσάρντ, ζητά 1% μείωση από το 16% του ΑΕΠ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους», εξηγεί σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε διαφορετικό σχεδιασμό του ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού, αρκεί να καλύπτονται οι στόχοι.

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους πιστωτές ο κ. Μπλανσάρντ ζητά να συμφωνήσουν σε «σημαντική χρηματοδότηση και σε μία επαρκή ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται σε αναδιάρθρωση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και χαμηλότερους τόκους.

«Οποιαδήποτε επιπλέον μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, τώρα ή αργότερα θα δημιουργούσε πιθανότατα την ανάγκη κουρέματος», γράφει.

«Όλα αυτά είναι δύσκολες αποφάσεις, και δύσκολες δεσμεύσεις και για τις δύο πλευρές», καταλήγει. «Ελπίζουμε ότι μπορεί να κλειστεί μια τέτοια συμφωνία», καταλήγει. 

Facebook Comments