«Η Ελλάδα έχει μόνο μερικές ημέρες για να αποφύγει τη χρεοκοπία» γράφει ο Ζαν Ζακ Μεβέλ ο οποίος τονίζει ότι «οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Μία έξοδος από τη ζώνη του ευρώ είναι πιθανή».

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ζητά επειγόντως χρήματα από το εξωτερικό, αναβάλλοντας για αργότερα τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις στον αντίποδα των προεκλογικών του υποσχέσεων» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια, όμως επισημαίνει πού διαφέρει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από τους προηγούμενους πρωθυπουργός: «Ωστόσο μέσα στη ζώνη του ευρώ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα αυτός που στην κόψη του ξυραφιού παίρνει τα πιο πολλά ρίσκα: αυτό της χρεοκοπίας» και υποστηρίζει ότι «η πτώχευση του κράτους εξ ίσου επικίνδυνη για τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων όσο και για την υπόλοιπη ΕΕ».

Κι ενώ είμαστε «στην αυγή μιας ακόμη αποφασιστικής εβδομάδας», ο δημοσιογράφος της Figaro τονίζει, ότι «η αντίστροφη μέτρηση» τρέχει και δεν τρέχει υπέρ της Ελλάδος. To Eurogroup της Πέμπτης παρουσιάζεται ως «η τελευταία στάση ενός τρένου που βαδίζει σε τοίχο», ενώ «12 ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουνίου, λήγει τεχνικά το διπλό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας των ετών 2010 και 2012». Ο Μεβέλ υπενθυμίζει ότι «την ίδια ημέρα, η αδέκαρη Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ». «Πρόκειται για μια σύμπτωση» διευκρινίζει. «Ωστόσο, αν ο θεσμός με έδρα την Ουάσινγκτον δεν λάβει τα χρήματα της δόσης του, η χρεοκοπία, πρωτοφανής για την ευρωζώνη, θα είναι θέμα ενός μήνα μέχρι να ανακοινωθεί κι επίσημα».

Κατά τον Γάλλο δημοσιογράφο, μια ακόμη ημερομηνία σταθμός πριν από τις 30 του μηνός και μετά το Eurogroup είναι και η 20ή Ιουνίου, οπότε η ΕΚΤ περιμένει να λάβει από την Ελλάδα 3,5 δισ. ευρώ. «Αν δεν τα λάβει, θα κλείσει όλες τις κάνουλες (της ρευστότητας), συμπεριλαμβανομένου και του ELA ο οποίος χρηματοδοτεί αφιδώς τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες».

Ετσι, ούσα σε πτώχευση, «η Ελλάδα θα πέσει στο χάος και θα εξαναγκαστεί προς την πόρτα της εξόδου του ευρώ, αλλά και της ΕΕ». Κατά τον αρθρογράφο της Figaro, «κανένας, ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να φτάσουμε σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις». «Το σενάριο του ατυχήματος είναι πολύ ακριβό» τονίζει και επισημαίνει ότι το «Plan B» των Ευρωπαίων θέλει τον «Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει στη λογική».

Σε αυτό το σημείο, ο Μεβέλ υπενθυμίζει τις δηλώσεις στη Figaro Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: «Το να διακόψουμε όλες τις σχέσεις με την Αθήνα, θα κοστίσει πολύ περισσότερα από την αναδιάρθρωση του χρέους που ζητά ο Τσίπρας. […] Η Ελλάδα θα γνωρίσει οικονομικά μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή. Η ΕΕ δεν μπορεί να νίπτει τα χείρας της. Για τη ζώνη του ευρώ, ο λογαριασμός σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι ανυπολόγιστος».

Ετσι, «ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος» υποστηρίζει ο Γάλλος αναλυτής. «Αντιμέτωπος με τον τεράστιο κίνδυνο, μια συμφωνία για “ρευστότητα έκτακτης ανάγκης με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις” παραμένει η πιο πιθανή επιλογή της τελευταίας στιγμής που έχει να προτείνει στις Βρυξέλλες. Οπως κι άλλοι, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πειστεί ότι οι πρόσφατες εκλογές δεν νομιμοποιούν όλες τις υποσχέσεις (που έχει δώσει), από τη στιγμή που λειτουργεί εντός ευρώ. Απομένει λοιπόν, και στις δύο πλευρές η πιο ευαίσθητη πολιτική αποστολή: στην Αθήνα κυρίως μα και στο Βερολίνο: Να φέρουν τους ψηφοφόρους τους στη λογική, έπειτα από πέντε μήνες και να τους πείσουν εν τέλει ότι ο απαραίτητος συμβιβασμός στο Eurogroup δεν είναι ούτε παράδοση άνευ όρων ούτε εγκατάλειψη (των θέσεων)».

Facebook Comments