Τα επόμενα βήματα της ελληνικής διαπραγμάτευσης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα εξετάσει η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης κατά την έκτακτη συνεδρίαση που κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται από τις 10:40 το πρωί ο συντονιστής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η σύσκεψη στην Αθήνα έρχεται στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, όπου η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τη μεσολαβητική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έληξε μετά από μόλις 45 λεπτά, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως παρά την πρόοδο που σημειώθηκε παραμένουν διαφορές για μέτρα και περικοπές που αντιστοιχούν σε 1 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2,5 δισ. ευρώ με φορολογικές εισπράξεις και την περικοπή αμυντικών δαπανών.

Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν στην περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) και σε εισπράξεις ακόμα 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ. Μεταξύ των αλλαγών στον ΦΠΑ, οι εταίροι επιμένουν σε μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στον υψηλό συντελεστή 23%, προκείμενου να υπάρξουν περισσότερα έσοδα.

Σε πολιτικές σκοπιμότητες απέδωσε την επιμονή των πιστωτών στην μείωση συντάξεων ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Κάλεσε επίσης τους θεσμούς να «προσχωρήσουν στο ρεαλισμό».

Facebook Comments