Νέα μείωση επιτοκίου από τη ρωσική κεντρική τράπεζα
Νέα μείωση επιτοκίου από τη ρωσική κεντρική τράπεζα
Νέα μείωση επιτοκίου από τη ρωσική κεντρική τράπεζα
Με την τελευταία μείωση των επιτοκίων συνέχισε τον γύρο χαλάρωσης που εγκαινίασε τον Ιανουάριο, όταν άρχισε να ανακαλεί την άκρως περιοριστική πολιτική στην οποία είχε καταφύγει στα τέλη του περασμένου έτους: τον Νοέμβριο είχε αναγκασθεί να προχωρήσει σε μια αιφνιδιαστική άνοδο των επιτοκίων κατά 6,5% στο 17% καθώς προσπαθούσε να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του ρουβλίου και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού.
Ανακοινώνοντας τη νέα μείωση των επιτοκίων, η πρόεδρος της Τράπεζας, Εβελίνα Ναμπιουλίνα, τόνισε πως ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και βρίσκεται υπό έλεγχο αναφερόμενη στην υποχώρησή του στο 15,8% τον Μάιο από το 16,9% του Μαρτίου. Ο δείκτης παραμένει, πάντως, σε επίπεδα σχεδόν τετραπλάσια από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Τράπεζας της Ρωσίας για αυξήσεις τιμών 4%. Ως εκ τούτου η κ. Ναμπιουλίνα τόνισε πως η Τράπεζα της Ρωσίας «δεν θα προχωρήσει απαραιτήτως σε νέες μεγάλες μειώσεις και όταν θα μειώνει τα επιτόκια, δεν θα το κάνει απαραιτήτως σε κάθε συνάντηση».
Σημειωτέον ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, έχει εκφράσει την άποψη ότι η Ρωσία θα πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως διάρκειας πολλών ετών, με περιοριστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική καθώς οι αυξήσεις των τιμών και οι πιέσεις που έχουν δεχθεί τα έσοδα της χώρας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για πιο χαλαρή πολιτική. Μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 0,2% φθάνοντας στα 54,6790 ρούβλια ανά δολάριο.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την οικονομία της Ρωσίας, εξακολουθεί να πλήττεται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου που έχει μειώσει δραματικά τα έσοδα της χώρας αλλά και από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Η Τράπεζα της Ρωσίας αναθεώρησε, πάντως, προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία του ρωσικού ΑΕΠ φέτος προβλέποντας πως θα συρρικνωθεί κατά 3,2% το 2015, όταν η προηγούμενη εκτίμηση μιλούσε για συρρίκνωση από 3,5% έως 4%. Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει την ανησυχία της για τη «σημαντική» αποθέρμανση της ρωσικής οικονομίας. Οπως τόνισε, «η κατάσταση στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας και τη δυνατότητα της ρωσικής οικονομίας να προσαρμοσθεί στα εξωτερικά σοκ».
Facebook Comments