Στα 38 δισ. δολ. έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος οι εκδόσεις αέναων εταιρικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το περασμένο έτος στο σύνολό του έφθασαν τα 61 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρεία Dealogic, που συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία από το 1995, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 3,4% του συνόλου των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.

Τουλάχιστον το 50% των αέναων εταιρικών ομολόγων έχουν εκδώσει φέτος κινεζικές εταιρείες αλλά σημαντικές ήταν οι εκδόσεις και από πλευράς των γαλλικών και γερμανικών εταιρειών. Η γαλλική ενεργειακή Total εξέδωσε αέναα ομόλογα ύψους 5,7 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen με μια έκδοση ύψους 2,6 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.

Καθοριστικός παράγοντας είναι οι χαμηλές αποδόσεις που έχουν ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εκδώσουν χρέος με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης, ακόμη και ομόλογα διάρκειας 100 ετών.

Οι υψηλότερες αποδόσεις που υπόσχονται οι εκδόσεις αυτές προσελκύουν ορισμένες κατηγορίες επενδυτών όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές. Τα αέναα ομόλογα βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ χρέους και μετοχών και πολλοί τα χαρακτηρίζουν «ομόλογα υβρίδια», καθώς φέρουν χαρακτηριστικά μετοχών: δεν έχουν ημερομηνία ωρίμανσης και δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις αποδόσεις τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς η αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Η αύξηση των εκδόσεών τους δεν έχει περιορισθεί στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς καταγράφεται ανάλογη αύξηση και μεταξύ τραπεζών που τα εκδίδουν υπό τη μορφή μετατρέψιμων ομολόγων και τα διαγράφουν ή τα μετατρ

Facebook Comments