Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Κυριακή, 21 Ιουνίου, σε περίπτωση που το Eurogroup της 18ης Ιουνίου αποτύχει, μεταδίδει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times.

Το ενδεχόμενο της Συνόδου εξετάζεται υπό τον φόβο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί, οι οποίοι διαφωνούν.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ιδέα για έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης ακούστηκε μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής.

Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν ότι «αν δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί στο Eurogroup, δεν θα υπάρχει ούτε για μια ενδεχόμενη Σύνοδο των ηγετών».

Όπως αναφέρεται, τεχνικά ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα, δεν είναι θέματα που συζητιούνται σε επίπεδο ηγετών.

Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα καταθέσει νέα πρόταση στο Eurogroup της Πέμπτης, καλώντας τους πιστωτές να δεχθούν την τελευταία πρόταση της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος του Donald Tusk, πάντως, σχολίασε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη Σύνοδο των ηγετών, τονίζοντας ότι το πεδίο δράσης παραμένει το Eurogroup και ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup θα κρίνει τις εξελίξεις στη συνέχεια.

Οι FT υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι ακόμα και η ιδέα ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου, αντικατοπτρίζει τις αυξημένες ανησυχίες ότι η συμφωνία, που θα αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία, βρίσκεται ακόμα μακριά, παρότι η κρίσιμη στιγμή του Eurogroup πλησιάζει.

Γεγονός είναι, πως χωρίς νέα πρόταση η σύσκεψη των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να καταλήξει απλώς τυπική, κενή ουσίας.
Ακόμα, η παρουσία του Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς το τελευταίο διάστημα οι πιστωτές προτιμούν να διαπραγματεύονται με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεωρούν πιο πραγματιστή από ό,τι τον έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν μεγάλες και αγεφύρωτες, στα ίδια ζητήματα εδώ και καιρό, καταλήγουν οι Financial Times.
 

Facebook Comments