Η συμφωνία συμφέρει, αλλά μην υποτιμάτε τα βασικότερα ένστικτα της Ελλάδας
Η συμφωνία συμφέρει, αλλά μην υποτιμάτε τα βασικότερα ένστικτα της Ελλάδας

Η συμφωνία συμφέρει, αλλά μην υποτιμάτε τα βασικότερα ένστικτα της Ελλάδας
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση με οποιαδήποτε συμφωνία επιλέξουν να της προσφέρουν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι και θα τη δεχθεί, αναφέρει το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο “Μην υποτιμάτε τα βασικότερα ένστικα της Ελλάδας”.
Όπως αναφέρει η αρθρογράφος Μέγκαν Μακάρντλ υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα όπως της Ζιμπάμπουε, της Βενεζουέλας και της Αργεντινής που πήραν κακές αποφάσεις. “Και τώρα η Ελλάδα φαίνεται πραγματικά να φλερτάρει με την έξοδο από το ευρώ, έστω και αν αυτό δεν θα ήταν μια καλή ιδέα” σημειώνει.
“Μπορείτε να επισημάνετε ότι η Ελλάδα έκανε σπατάλες πέραν των πραγματικών δυνατοτήτων της, ότι η χρεοκοπία θα επιφέρει περισσότερα δεινά, όχι λιγότερα, ότι στην αδυναμία της χώρας να εισπράξει τους φόρους βασίζεται μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών προβλημάτων της. Πολλά από αυτά τα πράγματα είναι αλήθεια. Αλλά σε συναισθηματικό επίπεδο, αυτό δεν είναι το θέμα” προσθέτει η δημοσιογράφος.
“Οι άνθρωποι έχουμε πολύ βαθιά ριζωμένα ένστικτα για τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την πίστη, που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στις μικρές ομάδες που ζούσαμε στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μας. Ενστικτωδώς αισθανόμαστε ότι είναι λάθος για κάποιους να υποφέρουν, ενώ άλλοι απολαμβάνουν ένα πλεόνασμα – και ενστικτωδώς ενδιαφερόμαστε πολύ περισσότερο για τα δεινά των ανθρώπων κοντά μας από ό,τι εκείνων μακριά. Οι κανόνες της αγοράς συναλλάγματος που ο πλούσιος κόσμος στον οποίο βασίζεται ήρθαν πολύ αργότερα…” τονίζει.
Η Μακάρντλ εξηγεί ότι όταν οι πλούσιοι πιστωτές αρχίζουν να έχουν απαιτήσεις από τα φτωχότερα έθνη, αυτά τα βαθύτερα ένστικτα συχνά υπερισχύουν του “προφανούς” και της κοινής λογικής της αγοράς της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Η ηγεσία μπορεί κάλλιστα να αναγνωρίσει ότι το “λογικό” σχέδιο είναι, στην πραγματικότητα, και η λογικότερη επιλογή – αλλά η πολιτική πραγματικότητα μπορεί να την αποτρέψει από το να ενεργήσει στη βάση αυτή της αποδοχής.
“Με άλλα λόγια, τα έθνη μπορούν να γίνουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν αλτρουϊστικοί τιμωροί: Άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να τιμωρήσουν όσους πιστεύουν ότι τούς έχουν συμπεριφερθεί άδικα παρότι ξέρουν ότι θα τους κοστίσει πολύ” επισημαίνει.
“Ποια θα είναι η έκβαση της κατάσταης για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ είναι δύσκολο να πω. Από τη μία πλευρά, μια συμφωνία παραμένει η λογική πορεία και για τις δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία για αλτρουϊστική τιμωρία μπορεί να προσπεράσει τον ορθολογικό υπολογισμό – αυτό επιβάλλεται άλλωστε, ώστε να είναι μια αξιόπιστη απειλή. Πράγμα που σημαίνει ότι έως ότου έρθει η στιγμή της αλήθειας, είναι πάντα δύσκολο να πει κανείς αν θα κερδίσει η αριθμητική ή το ένστικτο” καταλήγει η αρθρογράφος.
Facebook Comments