Μέτρα για ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας ή και έξοδό της από το ευρώ έχουν λάβει Βρετανία και Πορτογαλία, όπως αποκάλυψαν οι κυβερνήσεις των δυο χωρών, κι ενώ κορυφώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας.

Η Βρετανία «εντατικοποιεί» τις προετοιμασίες της για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Τόνισε πως το Λονδίνο πιστεύει ότι ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας μας θα προκαλούσε μεγάλους οικονομικούς κινδύνους.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως η Πορτογαλία είναι απολύτως προετοιμασμένη να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς έχει επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους περιορισμούς χρηματοδότησης από τις αγορές, έστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Δεν θα πιαστούμε στον ύπνο. Εάν συμβεί κάτι [με την Ελλάδα], έχουμε τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους σοβαρούς χρηματοοικονομικούς περιορισμούς που ίσως υπάρξουν στις διεθνείς αγορές», δήλωσε σε συνέδριο αργά χθες Τρίτη. «Αυτός είναι ο λόγος που, αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό στην Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν θα καταρρεύσει στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την έλλειψη προόδου για την Ελλάδα ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, είπε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο ανησυχητικό».

Facebook Comments