Έχει χαθεί η ψυχραιμία (και η λογική)
Έχει χαθεί η ψυχραιμία ( και η λογική )
Έχει χαθεί η ψυχραιμία ( και η λογική )
Αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών δηλώνουν ότι σχέδια εκτάκτου ανάγκης, όπως μία έκτακτη σύνοδο κορυφής την Κυριακή, είναι σχεδόν έτοιμα. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε ευθέως για επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στην Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κύπρος μας έδειξε ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβάλλει capital controls»…
Επιπλέον, για πρώτη φορά πρωθυπουργοί και υπουργοί της Ευρώπης βγαίνουν και δηλώνουν επίσημα και ανοιχτά ότι καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισης της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά και τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ του Τζορτζ ‘Οσμπορν, ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι η Βρετανία εντείνει την προετοιμασία της για Grexit.
Ο Πέδρο Κοέλιο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι» αν συμβεί ένα τέτοιο σενάριο, «δεν θα μας πιάσουν στον ύπνο».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει σχέδια εκτάκτου ανάγκης εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου.
Στην άλλη άκρη του… μετώπου, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο σκληρή γλώσσα και επιμένει στην ρητορική ης ρήξης με αναφορές στην «λεηλασία» της Ελλάδας, καθώς και της ανάγκης να αποφευχθεί η εθνική ταπείνωση. Χθες δήλωσε έτοιμος για το μεγάλο «Όχι» αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, ενώ χαρακτήρισε «πλήρη» την πρόταση της κυβέρνησης σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών σημειώνοντας ότι «πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις» και ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία».
Μ’ αυτά και αυτά η σύγκρουση έχει γίνει πλέον μετωπική και – λες και έχουν συνεννοηθεί – οι σκληροί από την πλευρά των πιστωτών, διαμορφώνουν έδαφος για τελεσίγραφο με άρωμα… Κύπρου αλλά και Grexit.
Ωστόσο, μάλλον δεν έχουν υπολογίσει σωστά το πόσο θωρακισμένη είναι πια η Ευρώπη. Αν και διάφοροι αξιωματούχοι από όλα τα σημεία της ευρωζώνης, καθώς και οι διεθνείς οίκοι, υπογραμμίζουν κατ’ επανάληψη ότι πλέον το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν το Grexit, καθώς έχουν αναπτυχθεί δίχτυα ασφαλείας από το 2012, ωστόσο η εικόνα των αγορών δείχνει μάλλον το αντίθετο.
Η εκτίναξη στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας έδειξε ότι υπάρχουν όρια στο πόσο τελικά έχει όντως περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης, παρά και το τεράστιο πρόγραμμα Ντράγκι ( QE), ο οποίος έχει ρίξει δισεκατομμύρια στις αγορές ομολόγων.
Οι παραπάνω senior… φωνές λοιπόν, δείχνουν πως μάλλον – στο βάθος – αποτελούν κραυγές πανικού παρά μηνύματα εφησυχασμού…
Και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, με τους λίγους μόνο ψύχραιμους – σαν και μένα – να βλέπουν deal έστω και στο παρά… 1’, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να τα βρει η Ελλάδα με τους πιστωτές, όταν οι πιστωτές δεν τα χουν βρει καν μεταξύ τους…
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, δημοσίευσε ένα άρθρο την Κυριακή το οποίο ανέφερε ότι για να πετύχουν βιωσιμότητα οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι, θα χρειαστεί επίσης σημαντική νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους.
Όπως αναφέρει ο Oliver Cook στο Bloomberg View, «η Ευρώπη όμως δεν θα συζητήσει ελάφρυνση χρέους μέχρι η Ελλάδα να βάλει τα δημοσιονομικά της σε μια βιώσιμη βάση.
Το ΔΝΤ δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει τα οικονομικά της σε μια βιώσιμη βάση χωρίς περισσότερη ελάφρυνση χρέους. Η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να γίνει. Αυτές είναι οι θέσεις των πιστωτών».
«Ας υποθέσουμε», όπως τονίζει ο Cook, «ότι ο Τσίπρας συνθηκολόγησε, και ότι είναι σε θέση με κάποιον τρόπο να παραμείνει στην εξουσία και να τηρήσει τις υποσχέσεις του ή ότι η κυβέρνηση που τον διαδέχεται ήταν αξιόπιστα συντηρητική στη δημοσιονομική πολιτική. Θα ήταν αυτό αρκετό για να βάλει τα ελληνικά δημοσιονομικά στην πορεία προς την βιωσιμότητα;».
Όπως βλέπουμε λοιπόν, Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν μία θεμελιώδη διαφωνία… Αυτό που ζητάει η Ευρώπη από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει. Και σύμφωνα με το ΔΝΤ, ακόμη και εάν μπορούσε να γίνει, δεν θα λειτουργούσε. Μήπως πρέπει να τα βρουν (πρώτα) μεταξύ τους; Γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να στείλουν την Ελλάδα στον βούρκο μίας νέας αποτυχημένης διάσωσης, που μόνο αυτή τη φορά κουβαλά ήδη ένα -25% στο ΑΕΠ της…
Facebook Comments