Αύξηση των επενδύσεων στα κράτη-μέλη του φόρουμ για την Οικονομική Συνεργασία στην Ασία και στον Ειρηνικό (APEC) προβλέπουν οι 600 και πλέον διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών από 39 χώρες που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση της εταιρείας συμβούλων PricewaterhouseCoopers.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν οι δύο ατμομηχανές της περιοχής και την ερχόμενη δεκαετία με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας να αντισταθμίζεται από την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά και Μεξικό.

Παράλληλα, η στροφή της κινεζικής οικονομίας προς την κατανάλωση και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης σε ολόκληρη την περιοχή θα αποτελέσουν δύο καθοριστικούς παράγοντες που θα οδηγήσουν σε περισσότερο ισορροπημένες οικονομίες.

Ομως υπάρχουν και προβλήματα που μειώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως εμπόδια στις διασυνοριακές συναλλαγές και η αργή πρόοδος στην υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, περιορισμός του ποσοστού κέρδους και αβεβαιότητα σχετικά με το κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο. Γκρεμίστε τα εμπόδια για την ανάπτυξη, ολοκληρώστε την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αντιμετωπίστε τα προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα και προωθήστε την κανονιστική εναρμόνιση ήταν τα κύρια μηνύματα που έστειλαν οι επενδυτές στους 21 ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΣΑΠ που συναντήθηκαν στο Πεκίνο στις 8-10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Ντένις Νάλι, επικεφαλής της PwC.

Παρά τα προβλήματα πάντως, οι επενδυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι. Το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει «πολύ αισιόδοξο» όσον αφορά την αύξηση των εσόδων των εταιρειών τους τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με το 36% το 2012.

Γι’ αυτό και το 67% των ερωτηθέντων σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις στην περιοχή και να συνεργαστεί πιο στενά με τοπικές εταιρείες ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικότερα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργεί η στροφή της Κίνας προς την κατανάλωση και η άνοδος της μεσαίας τάξης. Οι χώρες της APEC συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 3,5% την περίοδο 2013-2023. «Περιμένουμε ότι η ανάπτυξη της καταναλωτικής οικονομίας θα είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη. Προβλέπουμε άνοδο της μεσαίας τάξης, της συγκέντρωσης πλούτου και της ενισχυμένης αγοραστικής δύναμης», εκτιμούν αναλυτές.

Σε διαφορετικά μπλοκ ΗΠΑ – Κίνα

Εκκλησηπρος τις χώρες-μέλη της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) να επισπεύσουν τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (FTAAP) για να προωθήσουν την ανάπτυξη απηύθυνε χθες ο Κινέζος πρόεδρος, Ξι Ζινπίνγκ, στη σύνοδο της APEC στο Πεκίνο. Ο κ. Ξι τόνισε πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει εύθραυστη και μοχλός της ανάπτυξης μπορεί να είναι μόνον η οικονομική ενοποίηση.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές βλέπουν τη μελέτη για τη συμφωνία FTAAP που θα τεθεί προς έγκριση στις χώρες-μέλη της APEC ως προσπάθεια του Πεκίνου να αποσπάσει το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής από την Εταιρική Σχέση Ειρηνικού (ΤΡΡ). Πρόκειται για εμπορική συμφωνία που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ ενώ η Κίνα δεν συμμετέχει σε αυτήν. Οπως αναφέρουν αναλυτές, το Πεκίνο εκφράζει φόβους πως η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την εν λόγω συμφωνία για να εξαναγκάσει την Κίνα να ανοίξει την αγορά της, φέρνοντάς την ενώπιον του διλήμματος να προσυπογράψει τη συμφωνία ή να βρεθεί απομονωμένη από τις άλλες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής που θα στρέφονται στη συμφωνία ΤΡΡ.

 

Facebook Comments