To Kίεβο ζητεί μερική διαγραφή χρέους, «παγώνει» πληρωμές προς πιστωτές
To Kίεβο ζητεί μερική διαγραφή χρέους, «παγώνει» πληρωμές προς πιστωτές
To Kίεβο ζητεί μερική διαγραφή χρέους, «παγώνει» πληρωμές προς πιστωτές
Το Κίεβο είχε προειδοποιήσει εδώ και ημέρες ότι θα προχωρήσει σε προσωρινή στάση πληρωμών, καθώς μερίδα των πιστωτών της Ουκρανίας υποστηρίζει πως μια διαγραφή χρέους θα αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις, τις οποίες τόσο χρειάζεται η χειμαζόμενη ουκρανική οικονομία.
Στο μεταξύ, σε τρεις ημέρες η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 75 εκατ. δολάρια από ομόλογα συνολικού ύψους τριών δισ. δολαρίων που οφείλει στη Ρωσία και τα οποία εμπίπτουν στο αγγλικό δίκαιο.
Το αίτημα του Κιέβου αφορά την αναδιάρθρωση εξωτερικού χρέους ύψους 23 δισ. δολαρίων από το σύνολο χρέους ύψους 70 δισ. δολαρίων. Προσκρούει, όμως, στις αντιρρήσεις της επιτροπής πιστωτών της, της οποίας ηγείται το αμερικανικό fund Φράνκλιν Τέμπλετον. Σε επιστολή που δημοσίευσε στην εφημερίδα Financial Times, η εν λόγω επιτροπή τονίζει πως «η Ουκρανία και η επιχειρηματική της κοινότητα χρειάζονται την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ώστε να τονωθεί η οικονομία της και μια διαγραφή χρέους θα εγκυμονούσε κινδύνους».
Παράλληλα, η επιτροπή ανακοίνωσε πως η πρότασή της προς το Κίεβο προβλέπει διαγραφή χρέους ύψους 16 δισ. δολαρίων, ενώ πληροί όλα τα κριτήρια του πακέτου διάσωσης από το ΔΝΤ. Η πρόταση αυτή προβλέπει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους για 10 χρόνια, αλλά και ανταλλαγή τμήματος του χρέους, από ομόλογα που θα αποπληρώνονται μόνον όταν το ΑΕΠ της χώρας φθάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο.
Η Ουκρανία έχει απορρίψει την πρόταση της επιτροπής πιστωτών καθώς προβλέπει παράλληλα πως θα επιστρατεύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας για να αποπληρώσει το χρέος της. Οπως υποστηρίζει το Κίεβο, στην περίπτωση αυτή θα εξανεμισθούν τα διαθέσιμα της χώρας και θα πληγεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη. Στη στάση της αυτή έχει τη στήριξη του ΔΝΤ, που την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι θα ήταν λάθος να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό.
Το Κίεβο υποστηρίζει, άλλωστε, ότι χρειάζεται μια διαγραφή χρέους της τάξεως του 40% για να πληροί τα κριτήρια του ΔΝΤ. Σημειωτέον ότι εκτός από τους τόκους που πρέπει να καταβάλει στη διάρκεια του έτους, η Ουκρανία οφείλει επίσης να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 500 εκατ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια τρία δισ. δολάρια στη Ρωσία και ακόμη 600 εκατ. δολάρια στο ΔΝΤ.
Facebook Comments