Την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάστημα άνω των δύο ετών κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάιο, ως ένδειξη πως έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας  της χώρας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τιμών καταναλωτή από τον Φεβρουάριο του 2013. Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ώθησε ανοδικά τον δείκτη τιμών.

Ο δομικός πληθωρισμό – που αποκλείει τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες όπως τρόφιμα και ενέργεια  – διαμορφώθηκε στο 0,1% την εξεταζόμενη περίοδο.

Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 0,5% το Μάιο και τον δομικό πληθωρισμό στο 0,2%.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περυσινού έτους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος το Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,7%.

Facebook Comments