Με την αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την επίτευξη κάποιας συμφωνίας για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα επιδιώξει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την τρόικα και να επιτευχθεί η συνολική συμφωνία για την επόμενη ημέρα.

Αυτό υποστηρίζει ο επενδυτικός οίκος Nomura σε έκθεσή του για την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτά τα δεδομένα οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν έως τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι στη στρατηγική της κυβέρνησης υπάρχουν δύο σενάρια:

1. Να υπάρξει συμφωνία για τα θέματα του τρέχοντος ελέγχου, του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τον νέο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να ψηφίσει η κυβέρνηση τα μέτρα που πρέπει για να επικυρωθεί η συμφωνία πριν από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

2. Να γίνουν όλα τα παραπάνω και επιπροσθέτως να υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος μετά την προεδρική εκλογή. Το σενάριο αυτό η Nomura το θεωρεί πιθανότερο και γι’ αυτό εκτιμά ότι η συμφωνία πακέτο θα επιτευχθεί εντός του Φεβρουαρίου το νωρίτερο.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο οίκος εκτιμά ότι βάσει των δημοσκοπήσεων εάν γίνουν πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα είναι το «ίδιο φιλικό προς τις αγορές» με εκείνο των εκλογών του Ιουλίου του 2012. Πάντως, σημειώνει ότι σε σχέση με τις εκλογές του 2012 το σενάριο της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί τον ίδιο προβληματισμό, δεδομένης της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει. Να σημειωθεί ότι η Nomura δίνει πιθανότητα 70% στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

 

Facebook Comments