Δύσβατος θα είναι ο δρόμος προς την τελική κατάρτιση και ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, καθώς η γενική δομή των έξι νομοθετημάτων που το απαρτίζουν περιορίζει τις προσδοκίες για προστασία, τόσο της επαγγελματικής στέγης, όσο και της πρώτης κατοικίας.

Η διαπίστωση αυτή, προέρχεται από μέλη της διακομματικής επιτροπής που έχουν στα χέρια τους τα σχετικά νομοθετήματα, τα οποία μελέτησαν και αναμένεται να καταθέσουν εισηγήσεις, διευκρινίσεις και διαφωνίες στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης τους με το τεχνικό κλιμάκιο της ΕΕ.

Η διακομματική ομάδα θα συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, έχοντας ήδη παραλάβει από το υπουργείο τα βασικά θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση.

Μέλη της διακομματικής ομάδας διαπιστώνουν από την εξέταση των νομοσχεδίων, πως οι πρόνοιες τους για την επαγγελματική στέγη και την πρώτη κατοικία, είναι σαφώς κάτω από τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στους επηρεαζόμενους.

Η προστασία που επιδιώκουν τα κόμματα, και η οποία έχει καθυστερήσει κατά τρεις σχεδόν μήνες τον νόμο για τις εκποιήσεις, προσφέρεται μόνο για φερέγγυους και βιώσιμους οφειλέτες, αποκλείοντας πολλούς από αυτούς που ήλπιζαν ότι με το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα είχαν περιθώριο να αποφύγουν την εκποίηση των ενυπόθηκων τους ακινήτων.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης, που εκπροσωπεί το ΔΗΚΟ, επισημαίνει ότι τα σχετικά νομοσχέδια χαμηλώνουν τον πήχη σε σχέση με τις επιδιώξεις των κομμάτων για προστασία της επαγγελματικής στέγης και της πρώτης κατοικίας.

Το πολυνομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας περιλαμβάνει νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας εκκαθάρισης, την εισαγωγή αναδιάρθρωσης χρέους και διαχείρισης βιώσιμων επιχειρήσεων και για την εγκαθίδρυση και λειτουργία σχεδίων για φυσικά πρόσωπα και σχέδιο διατάγματος απαλλαγής οφειλών.

Περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του συμβούλου αφερεγγυότητας και το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί πτωχεύσεως νόμο.

Με βάση τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, αυτοί που θα τυγχάνουν προστασίας θα είναι μόνο οι φερέγγυοι. Αν κάποιος δεν θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών του, θα προχωρεί η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Ο νόμος θα προστατεύει αυτούς που θα μπορούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους, κάτω από ένα σχέδιο αποπληρωμής. Αν κρίνει κάποιος από το σχετικά χαμηλό ποσοστό αναδιαρθρώσεων δανείων, το μέρος των δανείων που μπορεί να θεωρούνται βιώσιμα, είναι περιορισμένο.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις πτωχεύσεις, υπάρχει πρόνοια με βάση την οποία ένας που πτωχεύει θα μπορεί σε τρία χρόνια να αποκατασταθεί, με βάση κάποια κριτήρια που θα θεσπιστούν.

Στο νομοσχέδιο για τα νομικά πρόσωπα περιλαμβάνεται πρόνοια που λέει ότι, αν αποδειχθεί πως κάποιες εταιρείες θα μπορούσαν να ήταν βιώσιμες, αλλά λόγω κακής διαχείρισης από πλευράς διεύθυνσης, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, τότε, θα διορίζονται τρίτοι, κυρίως από το χώρο των ελεγκτικών γραφείων για να αναλαμβάνουν τη διεύθυνση, τόσο για προστασία της εταιρείας όσο και για προστασία των θέσεων εργασίας.

Η τρόικα θεωρεί, όμως, ότι τα ποικίλα καθεστώτα διαχείρισης επιχειρήσεων, και ιδίως ο νόμος για administration, είναι αχρείαστα.

Στα νομοσχέδια για τα φυσικά πρόσωπα υπάρχει πρόνοια για διαγραφή χρεών, κάτω από €15 χιλ. δεδομένου ότι ο οφειλέτης θα αποκαλύπτει πλήρως τις οικονομικές του δυνατότητες, με βάση τις οποίες καθίσταται αδύνατη η καταβολή οποιασδήποτε δόσης.

Αυτό ενδεχομένως να ισχύει για φυσικά πρόσωπα με εισόδημα κάτω από €100 και περιουσιακά στοιχεία επίσης κάτω από €400.

Μένεα κατά της ΚΤ

Όλα τα μέλη της διακομματικής επιτροπής πνέουν μένεα για τη στάση που επιδεικνύει η Κεντρική Τράπεζα σε ότι αφορά το αίτημα τους να τους δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, σενάρια και προβλέψεις σε σχέση με τις επιπτώσεις και τις απώλειες που θα έχουν οι τράπεζες σε ένα γενικότερο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων. Ειδικότερα στο θέμα της απόδοσης προστασίας, είτε της επαγγελματικής στέγης, είτε της πρώτης κατοικίας, ως ένα κοινωνικό μέτρο.

Υποδεικνύουν ότι με την αφαίρεση οποιουδήποτε στοιχείου εξασφάλισης, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους βάση.

Η ΚΤ, λένε, έχει τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ποτέ δεν έχει θέσει στη διάθεση της επιτροπής, παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί κατ’ επανάληψη.

Αποχή διαμαρτυρίας από Οικολόγους

Ο κ. Μαυρομμάτης που εκπροσωπεί στη διακομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Κίνημα Οικολόγων, δήλωσε ότι ο ίδιος για λόγους αρχής και αξιοπρέπειας δεν θα παραστεί στην απογευματινή συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

Η αποχή του, λέει, αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα, δεν τους έχει δώσει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε στοιχεία και σενάρια σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τράπεζες από την επικειμένη εφαρμογή των νομοθετημάτων που θα απαρτίζουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Τα στοιχεία αυτά, υποστήριξε, τα έχουν τόσο η ΚΤ, όσο και η τρόικα, σε αντίθεση με τα μέλη της διακομματικής επιτροπής.

«Ο κόσμος πρέπει να παύσει να έχει ψευδαισθήσεις ότι αυτό το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα σώσει τις πρώτες κατοικίες ή την επαγγελματική στέγη», υποστηρίζει ο κ. Μαυρομμάτης.

Facebook Comments