Σειρά μέτρων, που όμως σε διάφορα ζητήματα διατηρούν προγενέστερες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καταρτίζει η Αθήνα, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, και τη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης που θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες.

Μέτρα σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχεδιαζόμενη νέα κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει σταθερά τρεις συντελεστές ΦΠΑ, έναν χαμηλό 6,5%, έναν μεσαίο 13% και έναν ψηλό στο 23%, τη στιγμή που οι δανειστές επιμένουν από την πλευρά τους σε δυο συντελεστές.

Οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ φέρνουν πάντως μετατάξεις σε τρόφιμα, και ξενοδοχεία, με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, στην λίστα της Αθήνας περιλαμβάνεται η άμεση κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με εκτιμώμενο κέρδος 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, με κυβερνητικά στελέχη ωστόσο να επισημαίνουν ότι οι εν λόγω συντάξεις είναι μόλις 80.000 τον αριθμό, με συνέπεια τα δημοσιονομικά οφέλη θα είναι πολύ μικρά και να είναι αδύνατο να καλύψουν τη διαφορά με τους δανειστές.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, ζητούν περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Και εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ στα μέτρα

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα 30.000 και άνω, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε πάντως πως ο συντελεστής για τα εισοδήματα των 30.000 ευρώ θα είναι 0,7%, ενώ για τις αμυντικές δαπάνες είπε ότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί περιστολή άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Βασικό ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι οι δανειστές να δεχτούν κάποια ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στις κόκκινες γραμμές και δεν δέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, ούτε να αύξηση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ στο 23%.

Το ελληνικό σχέδιο θα εξετασθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο Κυριακή, στις 11:00 το πρωί, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή όλο το Σαββατοκύριακο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η αναμενόμενη επικοινωνία των δυο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μερκέλ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
 

Facebook Comments