Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας παίζουν την… κολοκυθιά σχετικά με το ποιος από αυτούς θα αναλάβει να δώσει στην Αθήνα τα χρήματα που χρειάζεται για να αποτραπεί η χρεοκοπία στις 30 Ιουνίου με τη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ της ομαδοποιημένης δόσης των περίπου 1,6 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης λένε ότι είναι ήδη πολύ αργά για να απελευθερώσουν τα 7,2 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης πριν από το τέλος του μήνα, δεδομένου ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα εγκρίνουν την εκταμίευση μόνον αφού η ελληνική βουλή ψηφίσει τους νόμους για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε τους – μια διαδικασία γνωστή ως «prior actions».

Μια άλλη πιθανή πηγή «γρήγορων» κεφαλαίων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει περισσότερα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε ελληνικές τράπεζες και άλλους επενδυτές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα – όπως και χθες – απευθύνει έκκληση στον Μάριο Ντράγκι να χαλαρώσει τον κλοιό για την Ελλάδα.

Αλλά ο Ντράγκι, ο οποίος αντιμετωπίζει ισχυρή αντίδραση από τα γεράκια της γερμανικής Bundesbank και των συμμάχων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσε ότι θα αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων μόνο όταν καταβληθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Αυτό αφήνει δύο άλλες πηγές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σανίδα σωτηρίας για την αποπληρωμή του ΔΝΤ: το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν το 2010-11 και τα οποία επεστράφησαν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης του ευρώ, ή τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και τα οποία κρατά ο EFSF, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

Οποιοδήποτε από τα δύο αυτά ποσά θα μπορούσε να απελευθερωθεί με ομόφωνη συμφωνία του Eurogroup, χωρίς προηγούμενη κοινοβουλευτική έγκριση, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Από τις δύο αυτές πηγές, τα κέρδη του SMP, φαίνεται η πιο πιθανή, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι τη ευρωζώνης στο Reuters.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι τα χρήματα τα έχουν ήδη υποσχεθεί στην Αθήνα από το 2012, αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης , αλλά και επειδή είναι ακριβώς αυτά που χρειάζονται για να επιπλεύσει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα απαίτησε να λάβει το μεγαλύτερο ποσό από το ΤΧΣ στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά οι υπουργοί της ευρωζώνης εξοργισμένοι από την ρητορική του Τσίπρα ανάγκασαν την Αθήνα να επιστρέψει τα χρήματα, λέγοντας ότι ήταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Μια δήλωση που συμφωνήθηκε από το Eurogroup τον Φεβρουάριο, έκανε την απελευθέρωση αυτού του ποσού να υπόκειται σε αυστηρούς όρους.

Στη θεωρία, η μεταφορά των κερδών του SMP βασίζεται στην προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους τρεις θεσμούς – ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν – και έχει εγκριθεί από το Eurogroup.

Όσο για τα χρήματα του ΤΧΣ, εξαρτώνται από σχετική αίτηση της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν πως μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να απελευθερωθεί όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει τα «prior actions», αποδεικνύοντας τη βούλησή της να μετατρέψει τις υποσχέσεις της σε νόμους.

Αυτό θα δώσει στην Αθήνα τα χρήματα για να πληρώσει και την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Είναι σαφές ότι, αν υπάρχει μια συμφωνία, κάποιος θα πρέπει να δώσει τα χρήματα για να εξοφληθεί το ΔΝΤ», αναφέρει αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις είπε. «Αλλά οι θεσμοί κοιτούν ο ένας τον άλλο και λένε« Μετά από εσάς…»,« Μα, όχι, παρακαλώ… μετά από εσάς»…

Facebook Comments