Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μέχρι στιγμής στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας την επαρκή ρευστότητα και έχει παρουσιάσει τον θεσμό που διοικεί ως ανεξάρτητο από τις πολιτικές αψιμαχίες που έχουν ξεσπάσει κατά την διάρκεια της διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, σημειώνουν οι Financial Times.

Ωστόσο, η ΕΚΤ διατηρεί το μονοπώλιο στο τύπωμα ευρώ και αποφασίζει ποιος θα τα πάρει. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες μένουν στην ζωή από την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια θέση που μπορεί να αναγκαστεί να τραβήξει την σκανδάλη.

Μέχρι τώρα, η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες μόνο τους απολύτως απαραίτητους πόρους για να την βγάλουν ως την επόμενη ημέρα, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί ώστε να αποφύγει «να βάψει τα χέρια της με αίμα».

Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταθέσει αλλεπάλληλα αιτήματα αύξησης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εκροές καταθέσεων. Μέχρι πρότινος αυτό γινόταν σε εβδομαδιαία βάση, όμως, τις τελευταίες ημέρες γίνεται καθημερινά.

Αυτή η κίνηση ασκεί πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει λύση, όπως τονίζεται.

Τη Δευτέρα το ELA αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ την Τρίτη κατά 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της βοήθειας στα 89 δισ. ευρώ.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί ακόμη μία έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, η οποία θα προηγηθεί του κρίσιμου Eurogroup.

Η απόφαση της ημερησίας ανανέωσης του ELA δεν έχει μόνο στόχο το να πιέσεις τους πολιτικούς. Καθώς η κρίση στις καταθέσεις στην Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε γενικευμένη τραπεζική κρίση, η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνονται δάνεια στις ελληνικές τράπεζες μια φορά την εβδομάδα. λόγω της υψηλής έκθεσης των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο αρκετά στελέχη της ΕΚΤ έχουν κατά καιρούς εκφράσει τη διαφωνία τους με την αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, τραπεζίτες, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, έχουν προτείνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ως υποκατάστατο της διαρκούς αύξησης του ELA.

Πάντως, η επιλογή των capital controls είναι αρκετά… υπερβολική, σημειώνουν οι FT. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιβάλει μέτρα, τα οποία υπονομεύουν τη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς.

«Εάν υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη, η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην τραβήξει τη σκανδάλη, εάν όμως δεν υπάρξει μία οριστική συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα βρεθεί σε «απελπιστική» θέση.

Facebook Comments