Handelsblatt: Γιατί το ΔΝΤ δεν πείστηκε με την ελληνική πρόταση
Handelsblatt: Γιατί το ΔΝΤ δεν πείστηκε με την ελληνική πρόταση
Handelsblatt: Γιατί το ΔΝΤ δεν πείστηκε με την ελληνική πρόταση
Οι νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διχάσει τους πιστωτές της Ελλάδας, σημειώνεται σε άρθρο της Handelsblatt.
Η Handelsblatt γράφει:
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έμπλεη αισιοδοξίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σκεπτικό για τις προσπάθειες της Αθήνας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του όει θα υπάρξει μια λύση του γόρδιου δεσμού όσον αφορά την ελληνική κρίση στη συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα, Τετάρτη, 24 Ιουνίου.
Παρότι τη Δευτέρα δεν επιτεύχθηκε μια συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, υπήρχε αισιοδοξία ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί αυτήν την εβδομάδα, οδηγώντας στο ξεκλείδωμα της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η οποία ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ και βοηθώντας τη χώρα να αποπληρώσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές αμφιβολίες σε μερικές από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, που προκλήθηκαν από τον πρώιμο θετικό τόνο που έσπευσε να δώσει η Κομισιόν με την κατάθεση της ελληνικής πρότασης.
«Αυτό το φάουλ είναι απαράδεκτο», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Eurogroup, που συντονίζει την εργασία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πηγές στο Βερολίνο σημειώνουν ότι για τη γερμανική κυβέρνηση είναι κρίσιμο η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να εκφράσουν ομόφωνα τη στήριξή τους στην ελληνική πρόταση, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.
Βέβαια, αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι, επικρίνοντας την απόφαση της Αθήνας να αυξήσει τους φόρους για να αποφύγει τις περικοπές δαπανών.
Αυτό, φοβάται το ΔΝΤ, θα μπορούσε να πλήξει την ελληνική οικονομία και να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ακόμη, εκτιμά ότι πολλά από τα στοιχεία για τα έσοδα που έχει κάνει η Αθήνα αποτελούν καθαρή φαντασία.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, μη συμφωνώντας πλέον στην αύξηση του ELA σε εβδομαδιαία βάση.
Τα μέλη του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας πιθανώς να συμφωνήσει να παρέχει στην Ελλάδα έκτακτη ρευστότητα σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Δεν υπάρχει η πλειοψηφία για την εβδομαδιαία αύξηση στο δ.σ. της ΕΚΤ», σημειώνει πηγή στην κεντρική τράπεζα στη γερμανική εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα τονίζεται η σημερινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, με τους κ.κ. Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντράισελμπλουμ.
Όπως σημειώνεται, ιδιαίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ φαίνεται να μην έχει πεισθεί από τα σχέδια της Ελλάδας να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης.
Από την πλευρά της Γερμανίας, αν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. εγκρίνουν τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και «πιστοποιηθεί» η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, τότε η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τα υπολειπόμενα δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης στην Αθήνα.
Αν το ΔΝΤ, ωστόσο, δεν συμμετάσχει, το Βερολίνο δεν θα αποστείλει άλλα χρήματα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εναποθέτει τις ελπίδες του στην επιμονή του ΔΝΤ, όμως δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι η επιστολή Τσίπρα σε Juncker είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτα βήματα προς την επίτευξη ενός συμβιβασμού με τους ευρωπαίους εταίρους.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και περικοπές θα πρόσθεταν 2,69 δισ. ευρώ αυτόν τον χρόνο και 5,2 δισ. ευρώ τον επόμενο στα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης, αν και τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς.
Ακόμη όμως και αν ο κ. Τσίπρας επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, θα μπορούσε να βρεθεί σε μπελάδες με μέλη του δικού του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες.
Facebook Comments