Πριν από λίγα λεπτά, η γαλλική τράπεζα SocGen, δημοσίευσε μια εκτίμηση σύμφωνα με την οποία το γεν αναμένεται να σημειώσει πτώση επιπλέον 20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία EUR/JPY να κινείται από τα 144,00 που είναι τώρα στα 170,00 γεν αυξάνοντας στις υπάρχουσες απώλειες στο 70%. Πρόσφατα, σε prive ανάλυσή μας στο Forexreport.gr, επισημάναμε τον κίνδυνο για μια άνοδο της ισοτιμίας προς τα 155,00-158,00 τους επόμενους μήνες.

Εάν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, έστω και κατά το ήμισυ, η Ευρωζώνη θα δει τις όποιες προσπάθειες για ανάκαμψη να πέφτουν στο κενό και τότε πράγματι θα επιβεβαιωθεί το επίσης εφιαλτικό σενάριο, για μια χαμένη δεκαετία.

Ευρώπη και Ιαπωνία είναι δυο χώρες με πολύ μεγάλες εξαγωγές, ενώ η Ιαπωνία ανταγωνίζεται τη Γερμανία ακόμα και στην ποιότητα της κατασκευής διαφόρων προϊόντων. Επομένως, η Ευρωζώνη  καθίσταται ιδιαίτερα ευαίσθητη στη διακύμανση της ισοτιμίας και πλέον απαιτείται άμεση αλλαγή στο καταστατικό της ΕΚΤ, στο σημείο που αναφέρεται: στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση των τιμών και όχι ο καθορισμός συγκεκριμένης τιμής για την ισοτιμία.

Η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει σε μια νέα εποχή και η εποχή αυτή χρειάζεται νέες αντιλήψεις όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Γιατί πλέον δεν υπάρχει κανένα άλλο όπλο για να αναθερμανθεί η οικονομία της Ευρωζώνης και να γίνει εκ νέου ανταγωνιστική. Πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα όταν ο αντίπαλος χρησιμοποιεί τη δύναμη του νομίσματος. Καμία οικονομία δεν “κατάκτησε τον κόσμο” επειδή είχε μόνο φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά πρωτίστως γιατί είχε νόμισμα ισχυρά υποτιμημένο.

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Η ΕΚΤ θα κληθεί να ακολουθήσει τη νομισματική πολιτική της BoJ και να προχωρήσει σε QE. Αυτό δεν αλλάζει. Κάθε απόφαση όμως πρέπει να λαμβάνεται στο χρόνο που πρέπει. Και η ΕΚΤ εξαιτίας των γνωστών συμπλεγμάτων της Γερμανίας, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Και το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα πρέπει να καλύψει και το χαμένο έδαφος. Από τη σκοπιά αυτή, ένα QE θα ξεπεράσει κατά πολύ τα €1 τρισ. που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Facebook Comments