Περισσότερα από 3 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008. Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα νέα στοιχεία της έκθεσης STAR της KPMG που έδωσε στην δημοσιότητα η εταιρεία Παπαστράτος.

Σύμφωνα με την έρευνα STAR της KPMG, τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα το 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Η τελευταία μέτρηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012, έδειξε περαιτέρω αύξηση και τα τσιγάρα που δεν προορίζονταν για την εγχώρια αγορά έφτασαν στο 15,7% της κατανάλωσης.

Οι απολεσθέντες φόροι για το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας Παπαστράτος, υπολογίζονται σε 430 εκατ. ευρώ.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα λεγόμενα illicit whites, δηλαδή «σήματα» τσιγάρων που διακινούνται αποκλειστικά στην παράνομη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 2012 περίπου τα 6 από τα 10 παράνομα τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας.

Στην ΕΕ, το 2012 καταναλώθηκαν 65,5 δισ. παράνομα τσιγάρα, μέγεθος που ξεπερνά τις νόμιμες αγορές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί, με κύριες πηγές προέλευσης την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη ΕΕ εκτιμώνται σε 12,5 δισ. ευρώ.

Το νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά είναι η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές αλλά και στο διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθεται στην αγορά, το ελληνικό δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Νικήτας Θεοφιλόπουλος ανέφερε: «Σε συνέχεια της μεγάλης συμφωνίας που υπογράψαμε πρόσφατα με την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την αγορά ελληνικών καπνών, ξεκινάμε εκστρατεία κατά του παράνομου χύμα καπνού που εμφανίζει ραγδαία αύξηση και λέμε «Όχι στον παράνομο χύμα καπνό». Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκινήσαμε την καμπάνια «ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ», η εταιρεία μας έχει χρηματοδοτήσει δράσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των διωκτικών αρχών, την εκπαίδευση των στελεχών τους, την αγορά και καταστροφή μηχανημάτων της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ», ενώ θα καλύψει και τις δαπάνες για την καταστροφή κατασχεμένων τσιγάρων, πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού».

Στις προτάσεις της εταιρείας Παπαστράτος για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται:

– Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού και ψηφιακή σήμανση των πακέτων.

– Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

– Ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ελλάδα για περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια.

– Αυστηρότερη εφαρμογή και αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

– Διεκδίκηση κονδυλίων από προγράμματα κατά του λαθρεμπορίου που διαθέτει η ΕΕ.

Στην εκστρατεία της Παπαστράτος, πέραν από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Δημόσιας Τάξης και το ΣΔΟΕ, θα συμμετάσχουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Περιπτερούχων και ο Σύνδεσμος Μεταποιητών Καπνού.

Facebook Comments