Στενεύουν τα περιθώρια προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, αφού από τη χθεσινή σύσκεψη των κομμάτων με την τρόικα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, αναδείχθηκαν δυσκολίες στην προώθηση των θέσεων των κομμάτων.

Τα έξι προσχέδια που αποτελούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας συζητήθηκαν χθες για δύο ώρες από την τρόικα και εκπροσώπους των κομμάτων.

Στις παρατηρήσεις που κατέθεσε το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών τονίζεται ότι η προστασία της επαγγελματικής στέγης και της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τη βιωσιμότητα του χρεώστη και της επιχείρησης.

Η θέση αρχής των πιστωτών μειώνει περαιτέρω τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους επηρεαζόμενους χρεώστες, είτε νομικά, είτε φυσικά πρόσωπα.

Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής σε μία κοινή τοποθέτηση έθεσαν ως βασικό δείγμα την ανάγκη αποφυγής μαζικών εκποιήσεων, επισημαίνοντας τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Στέλιος Αμερικάνος, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών στην διακομματική, δήλωσε στη StockWatch ότι πέραν από το έγγραφο που έθεσε το τεχνικό κλιμάκιο της ΕΕ, οι τεχνοκράτες των πιστωτών δεν είχαν απαντήσεις στα ευαίσθητα θέματα διάσωσης της πρώτης κατοικίας ή της επαγγελματικής κατοικίας.

«Δεν άνοιξαν», σημείωσε, «τα χαρτιά τους, αλλά οι τεχνοκράτες των πιστωτών δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι συνέπειες στις τράπεζες από την εφαρμογή των σχετικών νομοθετημάτων».

Στο σημείο αυτό, υπήρξε έντονη αντίδραση από όλα τα μέλη της διακομματικής τα οποία επέκριναν την Κεντρική Τράπεζα, η οποία όπως υποστήριξαν, εμμένει να μην δίνει στοιχεία σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στις τράπεζες σε περίπτωση που θα εφαρμοστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Πηγή της ΚΤ που ρωτήθηκε από τη StockWatch ανέφερε ότι η ΚΤ δεν μπορεί να προβεί σε σενάρια, πάνω σε πολύ πρώιμες σκέψεις, στο θέμα φερεγγυότητας. Θα πρέπει, σημείωσε, να έχει κάτι χειροπιαστό, προκειμένου να προχωρήσει στην παράθεση ουσιαστικών στοιχείων.

Τα μέλη της διακομματικής υποστήριξαν ότι επιβάλλεται πριν από τις οποιεσδήποτε εκποιήσεις να προηγηθούν αναδιαρθρώσεις δανείων προς όφελος και των χρεωστών και των τραπεζών.

Οι πιστωτές, σύμφωνα με τα μέλη της διακομματικής, αντιλαμβάνονται την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, ωστόσο επισημαίνουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με τη συγκατάθεση των τραπεζών.

Οι διεθνείς πιστωτές θεωρούν ότι οι οποιοιδήποτε διακανονισμοί και αναδιαρθρώσεις δανείων θα πρέπει να γίνουν σε βιώσιμες εταιρείες και βιώσιμους χρεώστες, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, λένε, για να εξυπηρετηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το πολυνομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας περιλαμβάνει νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας εκκαθάρισης, την εισαγωγή αναδιάρθρωσης χρέους και διαχείρισης βιώσιμων επιχειρήσεων και την εγκαθίδρυση και λειτουργία σχεδίων για φυσικά πρόσωπα και σχέδιο διατάγματος απαλλαγής οφειλών.

Περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του συμβούλου αφερεγγυότητας και το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί πτωχεύσεως νόμο.

Τα μέλη της διακομματικής άσκησαν έντονη κριτική στην απάντηση που έδωσαν οι τράπεζες σε σχετικό ερωτηματολόγιο της κυβέρνησης η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί αν συμφωνούν να προστατευτεί η πρώτη κατοικία υπό όρους.

Οι τράπεζες απάντησαν όχι, σημειώνοντας ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι των τραπεζών που είναι επιχειρήσεις.

Επισημάνθηκε, κατά τη σύσκεψη, ότι η προστασία της επαγγελματικής στέγης θα περάσει από δύσκολη πορεία καθώς διαπιστώνεται, με βάση στοιχεία των τραπεζών, πως αρκετοί ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία τους, ως εξασφάλιση για σύναψη δανείου.

Facebook Comments