Νέα ρύθμιση για 95.000 στεγαστικά δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου που πήραν δικαιούχοι του ΟΕΚ μέσω τραπεζών προαναγγέλλει με απόφασή του το υπουργείο Εργασίας.

Στους εν λόγω δανειολήπτες είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια που πήραν παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής του ως και 25 ή και 30 έτη, σύμφωνα με απόφαση που είχε υπογραφεί από προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επί της κυβέρνησης Ν.Δ., τον Οκτώβριο του 2014.

Η ρύθμιση κάλυπτε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις 6 μηνών, αφήνοντας εκτός όσους είχαν υπερβεί το εξάμηνο. Πολλοί έκαναν νέες συμβάσεις επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια το πρόβλημα επανέκαμψε και μάλιστα όσοι είχαν μείνει εκτός ρύθμισης βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με καταγγελμένα τα δάνειά τους και με τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους, ζώντας με το φόβο ακόμη και κατασχέσεων.

Το υπουργείο Εργασίας είχε δώσει παράταση ένταξης στην προηγούμενη ρύθμιση που έληξε το 2016, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση.

Επανεξέταση

Τώρα, όπως αναφέρει σχετική απόφαση της υπουργού Ε. Αχτσιόγλου, τα στεγαστικά δάνεια που πήραν περίπου 95.000 δικαιούχοι του με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ επανεξετάζονται ώστε να υποβληθούν, από στελέχη του πρώην ΟΕΚ – ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις τράπεζες, προτάσεις ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επιλογή που είναι στο τραπέζι αφορά την αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους 6 μήνες, πιθανότατα στους 12 μήνες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το 6μηνο και κυρίως όσων το δάνειο έχει καταγγελθεί.

Εξετάζεται, επίσης, η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αξιοποιήσουν τους όρους της νέας ρύθμισης, ενώ το κύριο ζητούμενο είναι αν και σε τι ποσοστό θα γίνει κούρεμα σε τόκους ή και σε άληκτο κεφάλαιο.

Στα δάνεια αυτά υπήρχε και διατηρείται ως τα 9 πρώτα χρόνια της αρχικής ή τροποιητικής σύμβασης επιδότηση επιτοκίου που έδινε ο ΟΕΚ και έφτανε να μειώνει το τελικό επιτόκιο ως και 50%. Για μια παράλληλη περίοδο 7,5 ετών υπήρχε και επιδότηση του Δημοσίου για ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι) κι έτσι, μαζί με την επιδότηση ΟΕΚ, το δάνειο κατέληγε να έχει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα 7,5 έτη, μειωμένο επιτόκιο κατά 50% από τα 7,5 έτη ως τα 9 έτη και κανονικό επιτόκιο από τα 9 έτη και μετά.

Αρχικοί όροι

Οι όροι της πρώτης ρύθμισης, που έγινε το 2014, ήταν ότι η επιδότηση που παρείχε ο πρώην ΟΕΚ διατηρείται στην περίπτωση που ο δανειολήπτης συμφωνήσει να παρατείνει την αποπληρωμή με την τράπεζα, πλην όμως η επιδότηση αυτή θα συνεχιζόταν με βάση το αρχικό επιτόκιο. Στη νέα σύμβαση δηλαδή δανειολήπτη και τράπεζας, η επιδότηση δεν θα κάλυπτε την αύξηση του επιτοκίου που θα ζητούσε η τράπεζα ως αντάλλαγμα στην επιμήκυνση της σύμβασης αποπληρωμής στα 25 ή 30 έτη, που ζητούσε ο δανειολήπτης.

Οι λύσεις που εξετάζονται τώρα δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την αναβίωση της επιδότησης επιτοκίου, αλλά μόνον την ένταξη περισσότερων δανειοληπτών σε μια νέα διευθέτηση με κούρεμα τόκων ή/και άληκτου κεφαλαίου και με νέα δανειακή σύμβαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Η ρύθμιση του 2014 για τα δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου έλεγε ότι «ο ΟΑΕΔ δεν παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής μεταξύ δικαιούχων και τράπεζας, ενώ εξακολουθεί να καταβάλλει το προβλεπόμενο ποσό για την επιδότηση του επιτοκίου, μέχρι τη συμπλήρωση των εννέα (9) ετών από την υπαγωγή του δικαιούχου στο πρόγραμμα δανειοδότησης. Το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης θα υπολογισθεί με βάση τον αρχικό χρόνο εξόφλησης (15ετία) και με το ισχύον κατά την κατάρτιση της νέας τροποποιητικής του χρόνου αποπληρωμής σύμβασης επιτόκιο της ΕΚΤ».

Πιο λάιτ δόσεις

Με βάση το μοντέλο της ρύθμισης του 2014, ένας δανειολήπτης που πήρε στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ το 2008 βρίσκεται σήμερα στον 10ο χρόνο του δανείου και έχει άλλα 5 μέχρι να το εξοφλήσει.

Η επιδότηση έχει αναλωθεί γιατί διήρκεσε για τα 9 πρώτα έτη. Αν έχει αφήσει απλήρωτες δόσεις 6 ή 12 μηνών, μπορεί να ελπίζει σε μια νέα ρύθμιση-επιμήκυνση δανείου ως τα 25-30 έτη, αρκεί η τωρινή προαναγγελία του υπουργείου να μη μείνει στα λόγια και τις υποσχέσεις.

Αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 125.000 ευρώ, τότε με μια ανάσα για μοίρασμα των δόσεων στα επόμενα 15 έτη (συνολική διάρκεια 25) η δόση πέφτει στα 380 ευρώ το μήνα. Αν ένας δανειολήπτης πήρε δάνειο με επιδότηση επιτοκίου ΟΕΚ και έχει σήμερα υπόλοιπο 88.313 ευρώ και τρέχουσα δόση 1.000 ευρώ, την οποία αδυνατεί να πληρώνει, με μια παράταση για άλλα 10-15 χρόνια η μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί και στα 300 ευρώ.

Facebook Comments