Κύπρος: Ετοιμάζονται για αυξήσεις στο δημόσιο
Καθοριστικές είναι για το κρατικό μισθολόγιο οι ερχόμενες βδομάδες
Καθοριστικές είναι για το κρατικό μισθολόγιο οι ερχόμενες βδομάδες
Καθοριστικές είναι για το κρατικό μισθολόγιο οι ερχόμενες βδομάδες καθώς κυβέρνηση και συντεχνίες αναμένεται να καταλήξουν στον τρόπο που θα ρυθμιστεί το αίτημα των εργαζομένων για γενικές αυξήσεις.
Το υπουργείο οικονομικών και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ που εκπροσωπούν τους ωρομίσθιους στο δημόσιο και τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαπραγματεύονται τους όρους που προβλέπει η συμφωνία πλαίσιο της 4ης Ιανουάριου του 2017 και η συμπληρωματική συμφωνία που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.
Η συμφωνία πλαίσιο προβλέπει όπως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου του 2018 και ότι το διαπιστωμένο ποσοστό που προκύπτει ως υπέρβαση των αποτελεσμάτων της οικονομίας για τη διετία 2017 και 2018 σε σχέση με τη μεταβολή του μισθολογίου θα συζητηθεί για να διοχετευτεί, είτε σε μισθολογική αύξηση, που μπορεί να φθάσει από το 0,1% μέχρι το 1,9%, είτε σε μείωση των υφιστάμενων μισθολογικών αποκοπών που επιβλήθηκαν το 2012, το 2013 και το 2014.
Επίσης προβλέπεται όπως η εργοδοτική πλευρά, το κράτος, που αναγνώρισε ότι οι αποκοπές που έγιναν στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα είναι μόνιμες, θα πρέπει να προχωρήσει δια του υπουργείου οικονομικών στη συζήτηση και υλοποίηση του σχετικού όρου.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΗΟ –ΣΕΚ Ανδρέα Ηλία, η προσήλωση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι όπως η κυβέρνηση τηρήσει το χρονοδιάγραμμα επίτευξης της συμφωνίας πλαίσιο.
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση των δύο συντεχνιών με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών Χρήστο Πατσαλίδη που έχει οριστεί να γίνει εντός των προσεχών 10 ημερών, η εργοδοτική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι κάποια σενάρια στο πλαίσιο των όρων που προβλέπονται στη συμπληρωματική συμφωνία, για να υπάρξει τελική κατάληξη επί του ποσοστού.
Το υπουργείο οικονομικών είχε θέσει παλαιότερα τη θέση για μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις σε αντίθεση με τις συντεχνίες που είχαν αξιώσει μισθολογική αύξηση 2%.
Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε τελικά να υπάρξει μετακίνηση τους από την αρχική τους θέση.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου οικονομικών που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες, το οποιοδήποτε ποσοστό μισθολογικής αύξησης, θα περιλαμβάνει, είτε τις γενικές αυξήσεις, είτε τη μείωση των αποκοπών που είχαν αποφασιστεί πριν από την κρίση του 2013 επί του συνόλου των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το υπουργείο οικονομικών και οι συντεχνίες με βάση τη συμπληρωματική συμφωνία αποδέχονται ότι το ποσοστό που θα δοθεί ως αύξηση θα είναι πέραν της ΑΤΑ (0.3%) και των ετήσιων προσαυξήσεων που ήδη περιλήφθησαν στη μεταβολή του μισθολογίου.
Οι προσαυξήσεις δίνονται αυτόματα κάθε έτος αναλόγως της κλίμακας και της βαθμίδας που βρίσκεται ο κάθε υπάλληλος. Όσοι βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο της κλίμακας δεν δικαιούνται προσαυξήσεις.
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει παλαιότερα όπως στο πλαίσιο του νέου μοντέλου μισθοδοσίας στο δημόσιο, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων που θα παραχωρούνται θα διασυνδέονται με τα αποτελέσματα της οικονομίας.
Για το 2017 και για το 2018 διαπιστώνεται, σύμφωνα με τις συντεχνίες, ότι το περιθώριο του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε κατά την εν λόγω διετία κατά μεγαλύτερο ποσοστό του 2%.
Στο ποσοστό μισθολογικών αυξήσεων που συμφωνείται μεταξύ συντεχνιών και κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται πάντα οτιδήποτε μεταβάλλει το μισθολόγιο.
Η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί αναμένεται να γίνει σεβαστή και από την ΠΑΣΥΔΥ για τους εργαζόμενους μέλη της στο δημόσιο καθώς η εν λόγω συνδικαλιστική οργάνωση υπέγραψε κι αυτή τη συμπληρωματική συμφωνία του Οκτωβρίου του 2017.
Facebook Comments