Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση στην Ιταλία;
Μια εξέλιξη η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής, αλλά η ιταλική πολιτική κρίση βρίσκει διέξοδο
Μια εξέλιξη η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής, αλλά η ιταλική πολιτική κρίση βρίσκει διέξοδο
Ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι «δεν θα θέσει βέτο». Αλλά δεν θα στηρίξει την όλη αυτή προσπάθεια με ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Η συμμαχία της κεντροδεξιάς, λέει ο Μπερλουσκόνι δεν θα διαλυθεί. Αν και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβωθεί με το πέρασμα των μηνών, όταν θα αρχίσει και η έγκριση των πρώτων νόμων που μπορεί να σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα της χώρας ή την επιχειρηματική και πολιτική δράση.
Η όλη αυτή νέα εξέλιξη πάντως, σημαίνει ότι -όπως φαίνεται- δεν θα γίνουν νέες εκλογές και δεν θα δημιουργηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, την λίστα υπουργών της οποίας συνέθετε μέχρι χθες ο Ιταλός πρόεδρος.
Λέγκα και Πέντε Αστέρια κατάφεραν, ουσιαστικά, να ξεπεράσουν το κύριο εμπόδιο: την αντίθεση του «πρώην Καβαλιέρε», ο οποίος έως τώρα φοβόταν τον αποκλεισμό του από τις πολιτικές εξελίξεις.
Σενάρια για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων
Για την πρωθυπουργία, είναι πιθανό να μην επιλεγεί ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι αλλά ούτε και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Δεν αποκλείεται να επικρατήσει ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο να μην ανήκει στην ηγεσία των δυο κομμάτων. Ξεκινά μια αναλυτική διαπραγμάτευση, η οποία μπορεί να κρατήσει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις, περίπου δέκα ημέρες.
Το κύριο ερώτημα αφορά το πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης. Μπορεί να υπογραφεί «κυβερνητικό συμβόλαιο», όπως έχει ζητήσει το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλλο αλλά τα Πέντε Αστέρια έχουν υποσχεθεί άμεση στήριξη των ανέργων, με σχεδόν οκτακόσια ευρώ τον μήνα; Και η Λέγκα θέλει μόνον μία φορολογική κλίμακα στο 15%. Οι υποσχέσεις αυτές όμως είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να βρουν εφαρμογή. Ο Τύπος μάλιστα αναφέρεται σε νέες, πιθανές περικοπές στον προϋπολογισμό του δημοσίου για να μην αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας.
Όσο για τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, τουλάχιστον στην αρχή, η νέα υπό σύνθεση κυβέρνηση μπορεί και να μην ανεβάσει υπερβολικά τους τόνους για να αποφευχθούν επικίνδυνες οξύνσεις.
Facebook Comments