Διαβούλευση επί τροχάδην -Τα τρία σενάρια για συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ
Διαβούλευση επί τροχάδην -Τα τρία σενάρια για συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ
Διαβούλευση επί τροχάδην -Τα τρία σενάρια για συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ
Παρά τα πρόσφατα «καψώνια» της τρόικας στην κυβέρνηση με αφορμή το διακανονισμό των οφειλών στο Δημόσιο, πηγές της ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η συνολική απόφαση θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα και θα στέλνει τα κατάλληλα θετικά μηνύματα για τη χώρα στις αγορές.
Οπως επισημαίνουν, η τρόικα μπορεί να έχει «κόλλημα» με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να κάνει και αυτή τις αναγκαίες υποχωρήσεις για λόγους δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο σχεδιασμός του προέδρου του Εurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προβλέπει εντατικές διαβουλεύσεις σε δύο μέτωπα: Αρχικά μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και στη συνέχεια των πιστωτών με την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο.
Ειδικότερα, η τρόικα θα βγάλει το «λογαριασμό», δηλαδή τις ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια το Εurogroup να προβλέψει την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις που είχε η τρόικα με την κυβέρνηση αποδείχτηκε ιδιαίτερα σκληρή, καθώς την υποχρέωσε σε αναδίπλωση σε σχέση με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στο διακανονισμό των οφειλών στο Δημόσιο, μέσω μέχρι 100 δόσεων.
Ομως, για λόγους ισονομίας οι εταίροι θα πρέπει να κάνουν διευκολύνσεις στην Ελλάδα και στο δημοσιονομικό τομέα, όπως έκαναν στη Γαλλία και την Ιταλία, που τροποποίησαν μονομερώς τους στόχους για το έλλειμμα χωρίς να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας (δημοσιονομική πειθαρχία). Από τη στιγμή που οι δύο μεγάλοι έπεσαν στα μαλακά, για την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση.
Αλλωστε, τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επικαλέστηκαν για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις τους τη μικρότερη της προβλεπόμενης ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί και η Ελλάδα, καθώς μια μικρότερη ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη πλήττει όλες τις χώρες, δεν ζούμε αλλού εμείς…
Η ελάφρυνση για την Ελλάδα μπορεί να έχει τη μορφή της μείωσης του ποσού των προκαθορισμένων στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2015 και το 2016, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ και 8,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Αν κατέβει ο πήχυς, περιορίζεται και η δημοσιονομική προσπάθεια που θα πρέπει να ενσωματωθεί στη νέα συμφωνία για την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή, η οποία θα περιέχει στόχους και ελέγχους. Με άλλα λόγια, στη νέα συμφωνία δεν θα υπάρχουν από δημοσιονομικής πλευράς υποχρεώσεις για λήψη μέτρων, αντίθετα, η προσαρμογή θα είναι πιο χαλαρή σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Αντίθετα, οι εταίροι δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ναι μεν στην παρούσα αξιολόγηση δεν πρόκειται να επιμείνουν σε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, ωστόσο ό,τι δεν γίνει τώρα θα μπει στη νέα συμφωνία ως υποχρέωση. Οπως ανέφερε κοινοτικός παράγοντας που γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων, όσο πιο πολλά θέματα μείνουν σε εκκρεμότητα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο περισσότερες θα είναι οι υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή.
Στη συμφωνία της επόμενης μέρας είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Κυβερνήσεις χωρών του Βορρά της ευρωζώνης (Ολλανδία, Φινλανδία και εν μέρει η Γερμανία), επικαλούμενες αποφάσεις των Εθνικών Κοινοβουλίων τους, ζητούν πλήρη συμμετοχή, δηλαδή και με χρηματοδότηση από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αρχικά δεν επιθυμούσε για ευνόητους λόγους το διεθνή οργανισμό, ωστόσο τώρα αυτό το αποδέχεται, όμως εκείνο που συζητά και έχει μεγάλη σημασία είναι ο προσδιορισμός του ρόλου του. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της σχετικά με την επιθυμητή μορφή της συμμετοχής.
Αναφορικά με ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι θα ενταχθεί μέσα στη συμφωνία της 8ης Δεκεμβρίου με την Ελλάδα. Οπως τονίζουν, η απόφαση δεν μπορεί να μεταφερθεί για τις αρχές του 2015 γιατί αποτελεί βασική παράμετρο του μηνύματος που θα πρέπει να σταλεί στις αγορές, για τις οποίες το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, εάν μέχρι τότε δεν έχουν καταλήξει στην ακριβή ρύθμιση, θα υπάρξει πολιτική δέσμευση με το περίγραμμα της λύσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω διαρροών ανώνυμων αξιωματούχων, κάποιες κυβερνήσεις, οι οποίες δεν κατονομάζονται, δεν θεωρούν αναγκαία την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι είναι βιώσιμο, ενώ επικαλούνται τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που δείχνουν μια ραγδαία αποκλιμάκωση του χρέους από το 2016.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εκφραστεί επισήμως αντιρρήσεις από κάποια χώρα, ωστόσο ελάχιστοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται σήμερα ότι το τρέχον ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η όποια ελάφρυνση αποφασιστεί θα έχει τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων (52,9 δισ. ευρώ) και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (144,6 δισ. ευρώ).
Facebook Comments