Στο ξεκίνημα της εβδομάδας η ισοτιμία EUR/CHF έπεσε κάτω από τα 1,2010 και η SNB δεν εμφανίστηκε όπως περίμεναν αρκετές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Αν και το trading desk της ελβετικής κεντρικής τράπεζας είναι με το δάχτυλο στο buy και τις εντολές να συνοδεύονται από πολλά μηδενικά για την ώρα υπάρχει μια παροιμιώδης ηρεμία.

Οι κερδοσκόποι επιχειρούν να προσεγγίσουν το 1,2000 και το κάνουν πραγματικά πόντο-πόντο θέλοντας από τη μια, να δείξουν στην SNB ότι είναι εδώ και από την άλλη έχοντας το φόβο ότι μια ενεργοποίηση αγορών θα τους οδηγήσει σε βαριές απώλειες. Πραγματικό θρίλερ μεταξύ κερδοσκόπων και ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

Παρόλα αυτά όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η SNB έχει έρθει σε δύσκολη θέση, όπως αναφέρουμε εδώ και εβδομάδες στο Forexreport.gr και παρά το γεγονός ότι διαθέτει πάνω από 400 δισ. για να υπερασπιστεί το νόμισμα, δε σημαίνει ότι θα επιθυμούσε να αρχίσει να τα ξοδεύει σε έναν πόλεμο με απώλειες για όλους. Άλλωστε, η SNB αυτή την ώρα έχει όλη την αγορά απέναντί της και το παρελθόν διδάσκει ότι οι παρεμβάσεις είναι αβέβαιες όταν όλοι ποντάρουν εναντίον σου.

Και δεν έχει να κάνει με την SNB. Το ίδιο έχουμε δει στο παρελθόν και με την BoJ, που απέτυχε να αποδυναμώσει το γεν όσες παρεμβάσεις και αν επιχείρησε όση ποσότητα γεν και αν ξόδεψε. Οι αγορές λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο και αυτό το ξέρουν πολύ καλά στην SNB.

Η ιστορία της BoJ έχει δείξει ότι όταν η αγορά είναι απέναντί σου, υπάρχουν τρεις επιλογές: 1)  είτε υποχωρείς αφού δώσεις τη μάχη σου, 2) είτε προχωράς σε συντονισμένη παρέμβαση, 3) είτε προχωράς σε κάποια χρηματοοικονομική τρέλα.

Πιθανόν να έχουν μείνει λιγότερο και από μέρες για να δούμε τι έχει αποφασίσει η SNB.

Facebook Comments