Ο Μάριο Ντράγκι θα πετύχει την ενίσχυση του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς το επίπεδο των 3 τρισ. ευρώ αν και θα πρέπει να αγνοήσει τους ενδοιασμούς κάποιων υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση (δηλαδή το τύπωμα χρήματος), για να το πράξει.

Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας των οικονομολόγων στη μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα πετύχει τον στόχο του. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι θα πρέπει να αγοράσει περισσότερα καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια (ABS), όμως το 72% θεωρεί πως οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έβρισκαν αντίθετους κάποιους διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Ο Ντράγκι ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του, θα βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σήμερα. Πιθανότατα θα επαναλάβει τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα εάν οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινωθούν, με το 95% των οικονομολόγων να εκτιμά ότι θα υλοποιήσει την υπόσχεση αυτή, είτε φέτος είτε το 2015.

«Αν οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS είναι ανεπαρκείς, τότε ο Ντράγκι θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων», επισημαίνει ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Merrion Group. «Πάντως αυτό θα είναι δύσκολο να το “πουλήσει” στο εσωτερικό της ΕΚΤ».

Κάθετα αντίθετος στην ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη έχει επανειλημμένων δηλώσει ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε των Ντράγκι να αναφερθεί και πάλι, στις 6 Νοεμβρίου, στην αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ αλλά και στην ετοιμότητα της κεντρικής τράπεζας για χρήση περαιτέρω μέτρων «αν κριθεί απαραίτητο.

Το 21% των οικονομολόγων εκτιμά ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα μέτρα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου, και σχεδόν τα τρία τέταρτα εκτιμούν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα ανακοινωθεί το 2015.

Facebook Comments