Περαιτέρω αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητά η τρόικα, καθώς εκτιμά πως ο ισχύων νόμος των 100 δόσεων θα αυξήσει το δημοσιονομικό κενό του 2015, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του επόμενου έτους βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και της τριμερούς, με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες να αποτελεί αιχμή της διαφωνίας.

Οι δανειστές υπολογίζουν πως το δημοσιονομικό κενό του 2015 ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμούν πως η ρύθμιση των 100 δόσεων, παρά την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, θα μεγαλώσει την «τρύπα».

Η συνεχιζόμενη εμπλοκή έρχεται τη στιγμή που η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα παραμένει άγνωστη, κι ενώ στενεύουν τα περιθώρια για ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, που είναι η τελευταία τακτική συνεδρίαση του έτους.

Πάντως, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ούτε πρόκειται να ζητήσει νέες θυσίες από τους πολίτες.

«Ψυχραιμία» κι όχι «λεονταρισμούς» ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για την πορεία της οικονομίας.

Facebook Comments