Τα δύο ευρώ αγγίζουν οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Οι τιμές ανέρχονται χαρακτηριστικά στα 1,97 ευρώ ανά λίτρο στην Αμοργό και την Κίμωλο και στα 1,95 ευρώ στην Πάτμο.

Πάνω από το φράγμα των 1,80 ευρώ είναι οι τιμές σε αρκετά άλλα νησιά.

Τις τελευταίες ημέρες η τιμή της αμόλυβδης έχει ανεβεί κατά τέσσερα λεπτά ενώ μετά το τέλος Μαρτίου η αύξηση ανεβαίνει στα 5 με 7 λεπτά ανά λίτρο.

Οι τιμές των καυσίμων πιέζονται προς τα επάνω και λόγω φόβων πως οι κυρώσεις που θα επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε την Ουάσιγκτον από την συμφωνία για τα πυρηνικά, θα περιορίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Μέσα σε ένα τρίμηνο η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 8,93% ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, η ανατίμηση ξεπερνά το 7%. Το γεγονός ότι αυτή η ανατίμηση δεν περνάει εξ’ ολοκλήρου στην τιμή της αντλίας, οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στην υπερφορολόγηση.

Το δυστύχημα του Έλληνα καταναλωτή να πληρώνει τον 3ο μεγαλύτερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη, γίνεται… ευτύχημα σε περιόδους ανατίμησης των διεθνών τιμών. Ο ειδικός φόρος, δεν είναι συνάρτηση κάποιου άλλου οικονομικού μεγέθους. Βρέξει, χιονίσει, το δημόσιο ξέρει ότι την αμόλυβδη θα εισπράξει περίπου 1 ευρώ ανά λίτρο.

Facebook Comments